Izložba koja ukazuje na učinke klimatske krize na naš ekosustav

LL | 21.9.2020. u 15:00h | Objavljeno u Društvo

Poznati bečki muzej Kunst Haus predstavlja novu jesensku izložbu pod nazivom „Poslije nas potop” (njem. Nach uns die Sintflut) kojom želi ukazati na učinke globalne klimatske krize na naš ekosustav. Izložba obuhvaća fotografske i filmske uratke 21 međunarodnog umjetnika koji su nastali u proteklih deset godina. Neki su radovi rezultat dugogodišnjih istraživanja i suradnje s raznim znanstvenicima, a također prikazuju društvene i političke posljedice klimatske krize kao i utjecaj gospodarstva, koje neprestano teži rastu, na okoliš. Prizori otapanja ledenjaka, porasta razine mora i dezertifikacije ne ostavljaju samo snažan dojam već i svjedoče o važnosti ove tematike.

Alpsko područje osobito je pogođeno globalnim zagrijavanjem, što se manifestira otapanjem sve većeg broja ledenjaka. Nijemac Axel Braun koristi povijesne snimke koje dokumentiraju drastično smanjenje najvećeg austrijskog glečera Pasterzea, dok Austrijanac Michael Goldgruber svojom deset metara visokom instalacijom želi ukazati na promjene u krajoliku Ötztalskih Alpa u Tirolu. Sličnoj tematici posvećen je videouradak nizozemske umjetnice Anouk Kruithof pod nazivom „Ice Cry Baby” koji sadrži niz snimki urušavanja glečera iz cijelog svijeta uz upečatljiv zvuk lomljenja leda.

Osim toga, Austrijanka Verena Dengler izlaže fotografije i akvarele koji su nastali tijekom njezina boravka na norveškom otočju Svalbardu u Arktičkom oceanu, a koji prikazuju značajne promjene u krajoliku. U video instalaciji umjetnice Angele Tiatia riječ je pak o pacifičkoj otočnoj državi Tuvalu kojoj zbog porasta razine mora prijeti nestajanje. Bangladeški fotograf Sarker Protick pozabavio se temom erozije obale rijeke Ganges u svojoj zemlji, a američki umjetnik Justin Brice Guariglia u svojim radovima tematizira sadašnju geološku epohu – takozvani antropocen – u kojoj ljudsko djelovanje ima dominantan utjecaj na klimu i okoliš.

Izložba traje od 16. rujna 2020. do 14. veljače 2021. godine.

Označeno u