Gostovanje varaždinskih zborova Chorus angelicus i Via na Mljetu

J.Š./Varaždinske vijesti | 30.8.2019. u 19:35h | Objavljeno u Društvo

Na poziv Varaždinca Siniše Cara, varaždinskog liječnika koji je prije tri godine preselio na Mljet te dugogodišnjeg člana mješovitog pjevačkog zbora Chorus angelicus, od 23. do 25. kolovoza ostvarena je zanimljiva i izuzetna suradnja sjevera i juga Hrvatske. Liječnikov nekadašnji zbor došao je posjetiti otok na kojemu ovaj tenor sada živi i radi.

Chorus angelicus varaždinski je mješoviti pjevački zbor koji pod vodstvom maestra Anđelka Igreca izvodi pretežno duhovnu glazbu, a najveću snagu pokazuje na velikim projektima poput izvođenja oratorija „Mesija“, „Muke po Ivanu“, „Stvaranja“, „Ilije“… Zbor često surađuje i sa zborom Via kojeg čine mladi pjevači župe sv. Vida u Varaždinu, a čiji je zborovođa Luka Šopar.

Udruženim pjevačkim snagama, uz solistice: sopranistice Doroteu Ilčić i Silviju Habunek te basa Luku Šopara, uz instrumentalni ansambl u sastavu: violinist Anđelko Ilčić, klavirist Danijel Oto, rogist Marko Novak, violončelist Filip Igrec i klarinetist Thoma Kraft, varaždinski su glazbenici u mjestu Babino Polje na otoku Mljetu, ispred Crkve sv. Pavla izveli jedinstveni opus uglazbljenih biblijskih psalama i novozavjetnih himana iz stvaralačkog pera Anđelka Igreca, nazvan „Pjesme štovanja i hvale“. Istoimena pjesmarica pod autorstvom maestra Igreca objavljena je 2017. godine, a zborovi Chorus angelicus i Via pjevaju ove pjesme na mnogim koncertima tijekom godine.

Zborovi su, na poziv župnika Stipe Zadra, gostovali i na nedjeljnoj jutarnjoj misi u Crkvi sv. Pavla koju je predvodio generalni vikar Dubrovačke biskupije, don Hrvoje Katušić, a također su zapjevali i u Crkvi uznesenja blažene djevice Marije na otočiću svete Marije na Velikom jezeru.

Zahvaljujući odličnoj suradnji obaju zborova s upraviteljem Nacionalnog parka Mljet gdje su glazbenici bili smješteni te suradnji s Dubrovačkom biskupijom, s Vatrogasnom postrojbom Mljeta i s mnogim mještanima, varaždinskim glazbenicima će mljetsko gostoprimstvo ostati u lijepoj uspomeni, kao i stanovnicima Mljeta ovaj jedinstveni glazbeni događaj.

- Nadajmo se da će vremenom glazbeni susreti sjevera i juga naše domovine postati tradicija - kažu iz  zbora.