Čarolija čipke od 13. do 15. rujna na Međunarodnom festivalu čipke u Lepoglavi Foto: Grad Lepoglava

Čarolija čipke od 13. do 15. rujna na Međunarodnom festivalu čipke u Lepoglavi

Varaždinske vijesti | 13.9.2019. u 12:30h | Objavljeno u Društvo

Od 13. do 15. rujna u Lepoglavi će se održavati 23. Međunarodni festival čipke. Tema ovogodišnjeg festivala je "Čarobna kraljevska čipka", a zemlja partner Kraljevina Španjolska.

- Zahvaljujući našim čipkaricama već 23. godinu imamo prigodu u Lepoglavi predstaviti našu najveću vrednotu – lepoglavsku čipku zahvaljujući kojoj je ime Lepoglave upisano na UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine. Upravo ove godine slavimo 10 godina od uvrštavanja lepoglavske čipke na ovu reprezentativnu listu koja govori o Lepoglavi kao važnom, ne samo lokalnom i nacionalnom, već i svjetskom kulturnom centru – istaknuo je gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić na konferenciji za medije, održanoj u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu, na kojoj je najavljen 23. Međunarodni festival čipke.

Sudionici ovogodišnjeg Festivala dolaze iz čak 16 zemalja i 11 hrvatskih čipkarskih centara.

- Ove godine u Lepoglavu dolaze brojni izlagači među kojima po prvi puta i izlagači iz Južne Amerike. S obzirom na broj sudionika, možemo reći da je naš Festival najveći čipkarski festival u Europi – rekao je Dejan Bjelivuk, predsjednik udruge Ekomuzej Lepoglava dodavši da su brojni izlagači po prvi puta u Lepoglavi te će posjetiteljima predstaviti puno toga novog i zanimljivog.

U okviru Festivala bit će održani Dani europske baštine, koji će za cijelu Hrvatsku biti otvoreni upravo u Lepoglavi. Održane će biti brojne radionice te stručna predavanja, tradicionalni sajam tradicijskog rukotvorstva i starih zanata, a sve će biti popraćeno i zabavnim programom te nastupom folklornih skupina iz okolnih i drugih krajeva Hrvatske.

Na Festivalu će se, uz nezaobilazni flamenco i program koji će organizirati Veleposlanstvo Kraljevine Španjolske, predstaviti zemlja partner 23. Međunarodnog festivala čipke. Organizator Festivala predstavit će se izložbom "Čarobna čipka".

- Na izložbi će biti predstavljene tradicijske čipke iz opusa Danice Bresler, bit će predstavljena povijest čipkarstva u svijetu, predstavit ćemo keramiku s motivima lepoglavske čipke te replike povijesnih kostima s originalnom lepoglavskom čipkom. Posjetitelji ćemo prikazati i haljine od žice s tradicionalnim motivima lepoglavske čipke te ukrase za kosu i nakit s motivima lepoglavske čipke. Po prvi puta moći će se vidjeti i rezultat simbioze lepoglavske čipke i samoborskog kraluša te krinoline s motivima lepoglavske čipke otisnute na bijelom platnu – otkrila je upraviteljica Zadruge lepoglavske čipke Karmen Šoštarić.

Lepoglavski gradonačelnik uputio je poziv svima da od 13. do 15. rujna posjete Lepoglavu i 23. Međunarodni festival čipke koji, istaknuo je, svojim sadržajnim i raznovrsnim programom nudi za svakog po nešto, ali prije svega ljepotu čipki iz raznih krajeva svijeta među kojima i jedinstvene lepoglavske čipke.