Ambiciozna sezona HNK Varaždin: na repertoaru čak 12 premijernih izvedbi, napokon i Kalmanova Grofica Marica Foto: HNK Varaždin

Ambiciozna sezona HNK Varaždin: na repertoaru čak 12 premijernih izvedbi, napokon i Kalmanova Grofica Marica

Igor Čolaković | 8.10.2019. u 16:49h | Objavljeno u Društvo

Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu će tijekom ove sezone imati čak dvanaest premijera, od čega će četiri biti i praizvedbe - istaknula je Jasna Jakovljević, intendantica Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu, predstavljajući novu, ambicioznu sezonu koja će biti u znaku hrvatskih dramskih tekstova.

Nakon što su već održane dvije premijere Čipka iluzija u režiji Dražena Krešića te Zaljubljeni Shakespeare, slovačkog redatelja Stanislava Novaka, koja je nastala u koprodukciji sa zagrebačkim Gradskim kazalištem Komedija, već ove subote,  12. listopada, varaždinska publika će imati prigodu na Velikoj sceni pogledati novu predstavu  - Kao voda, Ane Prolić, koju će režiratii Romano Bogdan. Predstava je nastala u koprodukciji s Centrom za kulturu Čakovec.

U studenom će premijerno biti izvedena predstava Nebo od gume, Davora Špišića, koju će režirati Aida Bukvić.

- Lijepo je raditi s ovim ansamblom - istaknula je Aida Bukvić i dodala kako je Nebo od gume autora Davora Špišića „brutalna satira današnjeg društva“.

U siječnju će uslijediti premijera predstave - Snijeg, Vedrane Vrhovnik, koju će režirati Ozren Prohić. Na sceni Rogoz u siječnju će biti premijerno izvedena i Krležina Maskerata, koju će režirati Ivan Planinić.

Propitivanje društvenih nedoumica sadašnjice

- Predstava se bavi odnosima u obitelji, propituje brak kao instituciju, ali i seksualne orijentacije te druge društvene nedoumice današnjice - rekla je Vedrana Vrhovnik, koja je za ovaj dramski tekst 2017. godine primila i nagradu Marin Držić.

U ožujku je najavljena premijera predstave Luke Vlašića Ništa novo, koju će režirati Hrvoje Korbar, dok će u travnju na sceni Rogoz biti premijerno izvedena predstava - Hrvatski bog masakra, Ivana Penovića.

Varaždinsko kazalište i u ovoj će sezoni nastaviti praksu izvođenja komedija na kajkavskom, pa će u svibnju biti igrana komedija Cigle svete Elizabete, Vida Baloga, koju će režirati Krešimir Dolenčić, a nakon velikog uspjeha predstave Horor diptih, koja je igrana u atriju varaždinskog Starog grada, i ove će sezone kazalište imati i ambijentalnu predstavu. Tako će u srpnju u dvorištu Galerije slika biti premijerno izvedena predstava Hamet u pikantnom umaku, Alde Nicolaja, koju će režirati Dubravko Torjanac.

Konačno i Kalmanova Grofica Marica

Uz bogati dramski program, koji će uključiti i niz gostujućih predstava, varaždinsko kazalište će u ovoj sezoni prirediti i dugo očekivanu operetu Emericha Kalmana - Grofica Marica, u suradnji sa zagrebačkom Komedijom, dok će u ožujku varaždinska publika imati prigodu vidjeti operu Pepeljuga Julesa Masseneta, u koprodukciji sa zagrebačkom Muzičkom akademijom.

- Već započetu sezonu održavamo pod radnim naslovom - Sezona hrvatskih tekstova. Uz kajkavsku baštinu i reinterpretaciju klasika, značajni repertoarni smjer određujemo upravo suvremenim hrvatskim tekstovima i značajnim adaptacijama hrvatskih proznih tekstova. Nastojimo pratiti suvremene kazališne tendencije i aktualne društvene probleme, jer držimo da je bavljenje suvremenim dramskom produkcijom iznimno vrijedan kazališni, estetski i kulturni čin - istaknuo je Ozren Prohić.

Rekonstrukcija Velike scene

Govoreći o repertoaru u novoj sezoni intendantica varaždinskog Hrvatskog narodnog kazališta posebno je naglasila kako je u ovoj sezoni angažirano niz mladih autora, redatelja i glumaca.

- U novoj sezoni, zahvaljujući podršci Grada Varaždina, nastavit ćemo i obnovu kazališne zgrade, pri čemu ćemo obnoviti i Veliku scenu, čija je rekonstrukcija nužni uvjet za realizaciju glazbeno-scenskog programa kojeg pripremamo u ovoj i sljedećim sezonama - poručila je intendantica varaždinskog kazališta.  

Rad varaždinskog kazališta pohvalila je zamjenica gradonačelnika Sandra Malenica, koja je istaknula kako Grad Varaždin iz godine u godinu povećava sredstva namijenjena ovoj "centralnoj ustanovi varaždinske kulture".

Označeno u