Zbogom oružje i euri

| 20.2.2023. u 21:35h | Objavljeno u Iz moga kuta

Krađe, naravno, nisu nešto dobro, a pogotovo kada se dogode unutar institucija i od osoba koje bi ih trebale sprječavati i otkrivati, kao što su to policijske postaje i policajci.

Stoga je i razumljivo da su mnogi s nevjericom, čuđenjem i neodobravanjem reagirali na nesvakidašnju vijest koju smo prvi objavili, a onda su je mnogi drugi prenijeli: USKOK u novomarofskoj policijskoj postaji istražuje nestanak novca, koji je privremeno oduzet prilikom postupanja!

Nije krađa u policiji uistinu nešto za pohvaliti. Nespojiva je s motom “sigurnost i povjerenje”, ali razumljivo je da se s vremena na vrijeme, unatoč svemu, dogode kaznena djela i unutar policije. Jer, i tu rade ljudi koji mogu u određenom trenutku pokleknuti, pomisliti kako predan, stručan, pošten i ustrajan rad ne donosi odgovarajuću nagradu pa se odluče za prečicu mimo zakona...

Uostalom, takvih situacija ima gotovo svugdje, od poduzeća u kojima pojedinci uzimaju što ne bi smjeli, medija gdje neki primaju i uzimaju nešto što ne bi smjeli pa sve do pravosuđa u kojem pojedini suci rade nezakonitosti pravdajući se svime i svačime...

Stoga nije toliki problem što neki povremeno pokleknu i unutar sustava za koji bi se to najmanje očekivalo. Veći je problem ako se takvi slučajevi ponavljaju jer se adekvatno ne sankcioniraju, štoviše, uopće ne razotkriju. A upravo se varaždinska policija i državno odvjetništvo muče s jednim takvim slučajem: nestankom 153 komada oružja, streljiva i eksploziva iz svog skladišta!

Unatoč gotovo nevjerojatnoj količini opasnih (s)tvari, već osam godina se ne uspijeva razotkriti tko ih je, kada i kako iznio iz policije, a slijedom toga ni gdje se nalaze. Izuzev manjeg dijela, koji su pronašla dva interventna policajca u Renault Laguni zaustavljenoj jer su je, kako su objasnili, koristile osobe iz kriminalnog miljea.

U toj Renault Laguni, međutim, bila su dvojica profesionalnih, nikada osuđivana vozača, od kojih je jedan nabavio vozilo od osobe bliske nestalom, a kasnije u šumi pronađenom ubijenom Dejanu Petrekoviću. Međutim, ni on nije bio osuđivan pa je ostalo nejasno čak i to koje bi osobe iz krim miljea koristile zaustavljeno vozilo, a kamo li kako se u njemu našlo oružje i sve ostalo.

Možda krađa u policijskom skladištu ne bi bila toliki misterij da se u njezino rasvjetljavanje uključio USKOK, koji je dio državnog odvjetništva specijaliziran upravo za organizirani kriminal, što je ovdje nedvojbeno posrijedi. Međutim, to se nije dogodilo.

Nasuprot tome, USKOK sad istražuje nestanak nekoliko tisuća eura u novomarofskoj postaji, a nikada se nije smisleno objasnilo zašto mu nije interesantan slučaj krađe oružja moguće povezan i s terorizmom, čak ni pred Nacionalnim vijećem za praćenje provedbe Strategije borbe protiv korupcije...

Označeno u