Zašto (ni)su uspjeli Foto: VV arhiva / ilustracija

Zašto (ni)su uspjeli

| 22.4.2024. u 21:16h | Objavljeno u Iz moga kuta

Na parlamentarnim izborima te poslijeizbornim nastojanjima sastavljanja vlade - koji su sve samo ne uobičajeni, što zbog ponašanja predsjednika Zorana Milanovića, što zbog odluka Ustavnog suda, ali i izglednog dogovora DP-a i HDZ-a o većini, unatoč svemu - SDP i partneri te Možemo dobili su više glasova od HDZ-a.

No, zbog načina njihovog preračunavanja u mandate, oblika jedinica te izbornog praga, koalicija Rijeke pravde i Možemo imaju manje zastupnika: 42 i 10 u odnosu na 61, tako da su, osim u 8. izbornoj jedinici, SDP i partneri osvojili više glasova i mandata od HDZ i partnera samo u 3. izbornoj jedinici. Kako to?

Kao i prije četiri godine, SDP i HDZ osvojili su isti broj mandata, unatoč osjetnom rastu broja glasova, koji je kod obiju veći za oko trećinu, koliko je bila veća i izlaznost. Tako je SDP s partnerima u trećoj izbornoj jedinici dobio 77.804 glasova i šest mandata, a HDZ s partnerima 58.356 glasova i pet mandata. Bilo bi i bolje, kako vele potonji, da SDP nije dobio više glasova u nekim općinama u kojima načelnike imaju njihovi partneri, ali ima i općina s načelnikom HDZ-a u kojim su najviše glasova dobio - SDP!

No, kao što i ističu u HDZ-u, glavno je pitanje što se dogodilo u Varaždinu, zašto nisu dovoljno prepoznati, budući da je tu najveća razlika u broju glasova: HDZ je dobio 22 %, a SDP 46 % glasova, što je najviše nakon općine Petrijanec u kojoj je SDP dobio skoro 60 %!

Unatoč tome, nezadovoljni su i u SDP-u. Vele da bi dobili i sedam mandata da nije na listi bio Radimir Čačić, kojeg vide kao razlog što je Možemo, koje je 2020. dobilo 5.124 glasova u trećoj jedinici, sada dobilo 13.229 glasova, od čega u Varaždinskoj županiji 5.477, a u Varaždinu 2.574. S tim se, naravno, ne slažu Reformisti, čije su bivše općine glasovale uglavnom za listu SDP-a, iako su načelnici uglavnom prešli k Posavcu i NPS-u, što je jedan od uzroka njihovom ispadanju iz Sabora.

Ukazujući da bi koalicija SDP i njih s Možemo donijela više mandata nego što imaju sada, Čačić tvrdi da su Rijeke pravde bile u opasnosti izgubiti šesti mandat, i to samo za 400 glasova, kojih ne bi bilo bez njegovih 5.000 glasova ili 800 Natalije Martinčević. Štoviše, smatra da SDP tu nije prepoznao stvarni cilj, rušenje HDZ-a, i to zbog unutarstranačkih razilaženja zbog kojih nije dobio još jedan, treći mandat jer su se preferencijalni glasovi razdijelili na dva kandidata.

I kod HDZ-a je došlo do podjele preferencijalnih glasova, ali bi i Siniša Jenkač i Goran Kaniški mogli u Sabor kao zamjene, kao i Dubravka Novak jer županijski dužnosnici ne mogu, a nositelj liste Možemo je zamjenik gradonačelnika Grada Zagreba, koji ima status županije. A ovaj tjedan trebalo bi se znati hoće li Dubravko Bilić ili Milorad Batinić ili obojica umjesto župana Posavca u Sabor, kojeg neće vidjeti nitko iz DP jer mu se tu bila raspala organizacija.