Turudić ne(će) otići Foto: VV arhiva / ilustracija

Turudić ne(će) otići

| 5.2.2024. u 21:24h | Objavljeno u Iz moga kuta

Neki bi htjeli da Ivan Turudić, sudac Visokog kaznenog suda, sam odustane od kandidature za glavnog državnog odvjetnika, i to svega nekoliko dana prije glasovanja u Saboru.

Oporba je njegovo povlačenje tražila odmah nakon izjave da je određen HDZ-om, a posebice to traži sada, nakon otkrića da se nalazio sa Zdravkom Mamićem dok je ovaj bio pod istragom, ali i susretao i komunicirao s Josipom Rimac u vrijeme dok je bila državna tajnica te također obuhvaćena istragom, i to češće nego se mislilo na temelju njegovih javnih istupa.

Međutim, iako je zbog druženja s Mamićem već jednom odustao od kandidature, i to za predsjednika Vrhovnog suda, čini se da ovaj put neće. Umjesto toga, daje objašnjenje za to što ga se proziva, prije svega predsjednik i oporba, a zatim i pojedini mediji.

Za vožnje s Mamićem tvrdi da su trajale svega pola sata, nikako ne satima, a nakon njih je Mamić završio u pritvoru. Nadalje, nikakav problem ne vidi ni u porukama koje je od 2017. do 2020. slao tadašnjoj državnoj tajnici, a koje je sada objavio Jutarnji list. Štoviše, uz čuđenje na zlobi dijela medija i oporbe te podsjećanje da je upravo on proglasio krivim i bivšeg predsjednika HDZ-a i stranku, proziva Milanovića da se protivi njegovom izboru zbog straha da bi otvorio i pročitao sve spise, što nije toliki problem za predsjednika RH, koliko za samu instituciju koju bi trebao voditi...

Začudo, iako navodi da bi volio vidjeti kako bi reagirali njegovi “kritičari kad bi njihova utroba bila na pladnju”, Turudić u vezi SMS poruka Rimac naglašava da su privatne naravi i da njihovo javno objavljivanje nekome čini zadovoljstvo, ali baš ništa ne najavljuje zbog narušavanja privatnosti. Hoće li tako i ostati ili će se ipak razjasniti što se i zašto radilo te je li to u redu? Čini se da hoće.

Naglašavajući da Turudić nije ni za suca, a kamo li za državnog odvjetnika, Peđa Grbin zatražio je pokretanje stegovnog postupka, nakon čega je predsjednik Vrhovnog suda najavio da će se provjeriti navodi iz tiska te nakon toga donijeti odluka. Budući da smo i mi Udrugu hrvatskih sudaca zamolili za stav u vezi navoda u medijima, uskoro bi se trebalo znati je li Turudić prekršio kodeks sudaca, iako za neke oko toga nema dvojbe, poput Zlate Đurđević, profesorice na zagrebačkom Pravnom fakultetu.

Zbog svega što se događa, HDZ i partneri morat će još jednom dobro razmotriti i odlučiti što s Turudićem. I to brzo, iako bi bilo najbolje – ako ništa drugo – barem pomaknuti glasovanje o glavnom državnom odvjetniku dok nadležni ne razjasne što je Turudić točno radio i zašto. I to ne samo zbog ovog za što se sada proziva, nego i onog što je šire manje poznato, kao što je, primjerice, njegovo uskraćivanje javnosti nepravomoćne presude protiv Ivana Čehoka, zbog čega se na Ustavnom sudu vodi spor još od 2020. godine...