Tko nas to predstavlja

| 1.3.2016. u 14:15h | Objavljeno u Iz moga kuta

Kako da nam bude svima bolje i ugodnije kada u javnoj komunikaciji dominiraju jalovi sukobi i uvredljiva prozivanja jer se još uvijek, nažalost, ne stišavaju strasti zbog (ishoda) parlamentarnih izbora, ali i predstojećih unutarstranačkih i lokalnih koji će biti dogodine, a ponegdje i prije, kao u Cestici?

Uvrede pršte na sve strane između aktera na političkoj sceni, ali od političara stradavaju i drugi. Ili bi oni to željeli, pa ne biraju sredstva. Mete su raznorazne, kako pojedinci tako i organizacije. Navodno u javnom, a zapravo u vlastitom interesu. Uvjerili su se u to ovih dana mnogi, pa i Varaždinske vijesti, koje je nazvao bivši nezavisni vijećnik iz Cestice.

– Tko je to pisao o dugovima općina i gradova? Zna li autor da je dug naše općine višestruko veći od 900.000 kuna? Zašto objavljujete sliku onog… Zašto lažete? Zašto pišete same laži? Tužit ću vas! Kako možete tako pisati kada je Državna revizija utvrdila puno više i to se zna – žestio se prošli tjedan bivši vijećnik.

Uzaludna su, nažalost, bila sva uvjeravanja da su objavljeni dugovi općina i gradova, pa tako i Općine Cestice, samo vjerno prenijet podatak iz izvješća Instituta za javne financije (IJF), i to za 2014. godinu, tako da ga ne valja miješati sa stanjem duga na kraju prošle ili početkom ove godine, koje je sigurno veće jer su, primjerice, samo u jednom danu prošle godine obveze Cestice porasle za više od dva milijuna kuna odlukom Općinskog vijeća, u kojem upravo on sjedi!

Iako je uljudno pozvan da reagira i objasni što mu i zašto ne valja u podacima IJF-a, bivši vijećnik čudio se da postoji nekakav takav institut, a zatim je nastavio ne samo s uvredama i prijetnjama sudom nego čak i otkazima svih koji, po njemu, pišu laži u medijima!? I takvi bi onda trebali predstavljati građane?

No nije to sve, odnosno nije bivši vijećnik jedini koji se obrušava na medije i novinare, kako na nacionalnoj tako i nižim razinama. Ponekad iz vrlo bizarnih razloga, kao što svjedoči reagiranje na „niz netočnih i neistinitih navoda i insinuacija“ u Varaždinskim vijestima kojima se šteti, ni manje ni više, „ugledu RH, Varaždinske županije i njenom gospodarstvu“. A kako to? Time, vjerovali ili ne, zato što je navodno naveden pogrešan naziv zamrloga minhenskog Ureda za promociju i privlačenje investicija, a prezimenu njegove bivše djelatnice zamijenjena mjesta dvaju slova te objavljen portret s njezinoga javnog Facebook profila bez osobe koja nema veze s cijelom temom!? A tema je bila (ne)opravdanost otvaranja spomenutog ureda AZRA-e u Münchenu, kao i za to utrošenog javnog novca, među kojima je onaj za plaću i smještaj njegove djelatnice, tim više što rezultati njezina rada nisu javno poznati, kao ni okolnosti njezina zapošljavanja.

Mogućnost da sve to objasni odlučno odbija. No nema veze jer odgovori će se kad-tad dobiti, bez obzira na uvrede i prijetnje koji samo potenciraju čuđenje da se u inozemstvo šalju osobe koje nemaju “osjćaj” za javni novac. Kad nas takvi predstavljaju, teško da će nam pomoći ni nove zone ni silni popusti ulagačima.