Tko i što (ne) vidi? Foto: VV arhiva / ilustracija

Tko i što (ne) vidi?

| 8.4.2024. u 21:10h | Objavljeno u Iz moga kuta

U sklopu predizbornih sučeljavanja stranaka u trećoj izbornoj jedinici, posebice Varaždinskoj županiji, otvaraju se očekivane teme, ali od neočekivanih strana, dok se neke, neočekivano, zaobilaze od onih za koje bi se očekivalo da upravo na njih ukazuju i rješavaju, to tim više što utječu na svakodnevan život građana.

Stanari stambenih zgrada na raskrižju Zagrebačke i Supilove ulice u Varaždinu, primjerice, već mjesecima strepe kuda će se parkirati i kako će dolaziti do svojih ulaza, ukoliko neku ogradu ili rampu opet postavi novi vlasnik susjedne zgrade VTC-a, Marlex Invest, čija parcela ide skoro do njihovih balkona. Takva nakaradna situacija posljedica je prekrajanja i spajanja čestica prije dvadesetak godina, koja ne bi zakonski bila moguća bez promjena prostornih planova.

Međutim, kako vele stanari, čak i da su izmjene planova - napravljene za potrebe Stanoingove izgradnje VTC-a, kojem je trebao veliki okolni prostor - bile pravovremene, one sigurno nisu bili sukladne propisima. Zašto? Jednostavno zato jer su time njihovim zgradama oduzimani kvadrati “dvorišta”, koji su i danas uredno u građevinskim dozvolama, a da se ne govori o pripadajućim parkirnim mjestima, bez kojih niti jedna od zgrada tada nije mogla niti smjela dobiti građevinsku dozvolu.

Zbog svega toga, pojedini su stanari na prošlotjednom skupu bili i za podnošenje kaznene prijave protiv odgovornih. Međutim, baš ovih dana zagrebački Županijski sud oslobađa osobu koja je potpisivala građevinske dozvole za sve ove zgrade uz toranj Euroherca, a USKOK ju je teretio za pogodovanje Stanoingu. Riječ je o Stanku Vitezu, svojedobnom pomoćniku u Uredu državne uprave u Varaždinskoj županiji, koji je nakon pripajanja postao vršitelj dužnosti pročelnika te potom i pročelnik u upravi Grada Varaždina zadužen za prostorno uređenje!

Unatoč svemu tome, varaždinska gradska uprava u vezi slučaja VTC-a izražava tek žaljenje i sugestiju stanarima da sami uzmu pravnu pomoć! Uz to se, doduše, ukazuje na nemale novce, koje bi trebalo izdvojiti iz gradskog proračuna, iako su osjetno veći iznosi otišli drugima, koji su za prodana zemljišta dali još i manje, a ni riječ se ne čuje o mogućnosti kompenzacije...

Tako - dok u predizbornoj kampanji SDP i njihov kandidat za premijera Zoran Milanović žestoko ukazuju na problem korupcije, mita i pogodovanja koje treba riješiti - tu se posljedice takvih nezdravih pojava prepuštaju građanima. Štoviše, očigledan problem se čak i ne vidi, ali se inzistira, primjerice, na broju žena i mladih na listi pa čak i kritizira što se na njima nalazi župan, kao da ga ima samo HDZ, čiji vijećnici, usput rečeno, ipak dolaze na skupove stanara i trude se naći rješenje za posljedice nezakonitih radnji, rješenje koje bi zadovoljilo sve strane...