Šutnja

| 6.3.2023. u 21:57h | Objavljeno u Iz moga kuta

Jacobs kava u staklenci, koja je prije koštala oko 75 kuna ili 10 eura, stoji od početka ožujka 90 kuna ili devet eura. I još je niz artikala, mahom stranih proizvođača, poskupjelo. Unatoč nekim uvjeravanjima da se to neće (opet) dogoditi, ostvarile su se najave o novim poskupljenjima.

Može li i što s tim u vezi učiniti Vlada? Može, ali debelo se kasni, a pitanje je ima li i danas volje da učini nešto što bi uistinu donijelo rezultate. Iako se i tome djelomice pribjeglo, ograničenje cijena (samo) prehrambenim proizvodima nije rješenje. Posebno ne dugoročno. Bolje je imati sustav za praćenje cijena, osobito onih za koje se misli da rastu neopravdano, tzv. crnih lista. Uostalom, takav sustav preporučuju institucije EU svim zemljama koje su uvodile euro.

I Nacionalni plan za zamjenu hrvatskih kuna eurom, ključni dokument koji je potpisao predsjednik Vlade Andrej Plenković, predviđao je sustav u koji se dojavljuju cijene koje se čine neopravdano višima, a trgovci i proizvođači objašnjavaju što je po srijedi. Plan je donijet još krajem 2020. godine, ali izostale su tzv. crne liste, iako su bile u njemu predviđene. Zašto su izostale crne liste, koje je Slovenija bez problema uvela godinu dana prije uvođenja eura, pitanje je koje smo postavili Vladi i Ministarstvu gospodarstva još prije dva mjeseca. Odgovor i dalje čekamo.

Kada se vidjelo da cijene, osobiti pekarskih proizvoda i jaja, neobjašnjivo lete u nebo, odlučilo se ipak nešto učiniti. Ali kako! Umjesto crnih lista, krenulo se s tzv. bijelima, odnosno sustavom prikaza cijena 70-ak artikala u glavnim trgovačkim lancima. Međutim, unatoč drukčijim očekivanjima, cijene i danas dostavljaju samo tri trgovačka lanca pa ni interes potrošača za uvid u aplikaciju “Kretanje cijena” nije osobit. Štoviše, ne samo da ne dostavljaju, već neki trgovci vele da je to nakaradni sustav!?

A što radi Vlada? Navodno razmišlja kako uzvratiti onima koji su odbili suradnju. Spominju se čak i kazne, umjesto da jednostavno sama popisuje cijene, kao što je to bio slučaj u Sloveniji, koja ima takav sustav još od sredine prošle godine. Našim trgovcima koji su odbili dostaviti svoje cijene navodno će se uskratiti potpore za energente. Koji bi također trebali poskupjeti. I to kako! Plin za čak 300 posto! Navode to neki, pozivajući se na izračun Hrvatske regulatorne agencije. Je li uistinu tako i odakle toliko poskupljenje, pitali smo HERA-u. I taj odgovor čekamo.

Zamolbu za pojašnjenje odakle toliko poskupljenje, kada je cijena plina na tržištu pala na razinu prije ruske agresije na Ukrajinu (ali ništa zbog toga nije pojeftinilo), ponovili smo, ali i dostavili Vladi. I opet ništa. Zar uistinu misle da je šutnja zlato?

Označeno u