Struka i/li politika

| 4.9.2023. u 22:13h | Objavljeno u Iz moga kuta

Zašto na odlagalište Čret, koje je, kao i sva slična, sanirano premještanjem otpada na uređeno odlagalište, dolazi čak i premijer Andrej Plenković, dok njegova Vlada nikako da se izjasni o zaduživanju radi obrade otpada u Brezju?

Uostalom, zašto od svih gradova i ostalih sredina ne samo u Varaždinskoj županiji, nego i Hrvatskoj, samo Varaždin mora obrađivati stari otpad, a ne zakopati na nepropusnu površinu? Zašto bi, slijedom toga, svaki zaposleni Varaždinac trebao dati skoro dvije tisuće eura za trajno zbrinjavanje starog otpada, kada drugi nisu dali ništa ili malo jer su za to povukli novac iz EU?

Je li to zbog struke ili politike? Ili obojeg? Kad je Varkom za zbrinjavanje bala mehaničko-biološkom obradom 2008. godine potpisao T7 Visom “Ugovor o trajnom zbrinjavanju baliranog i novonastalog otpada” - kojem se aneksom pokušao pridružiti i Grad Varaždin - stari se komunalni otpad još mogao zbrinjavati zakapanjem, odnosno premještanjem na nepropusnu površinu.

Zakona, koji bi to priječio, nije bilo, kao i još nekoliko godina. Međutim, tvrdilo se da u balama ima vrijednih sirovina, a posebice da dugo neće biti regionalnog odlagališta, koje bi prihvaćalo i varaždinski otpad pa se Varaždin treba sam snaći, tim više njegovo smeće nitko ne želi. Upravo zbog potonjeg mnogima, pa i potpisniku ovih redaka, činilo se da Varaždin uistinu nema drugog izlaza nego otpad voziti u MBO.

Međutim, sve se ubrzo promijenilo približavanjem Hrvatske Europi, a posebice nakon ulaska u EU, koja podupire RCGO Piškornica pa bi, unatoč svemu, trebao zaživjeti do 2027. godine. A da bi ušla u EU, Hrvatska je trebala, uz sve ostalo, pokazati i odlučnost u suzbijanju korupcije. I to ne samo na državnoj, nego i lokalnoj razini. I zbog toga Ivan Čehok, koji je više nije bio član niti jedna stranke, vrlo vjerojatno biva među prvima uhićen i optužen, a slijedom kaznene prijave USKOK-u, koju je uime vijećnika HNS-a potpisao njegov nasljednik, Goran Habuš.

Naravno, i Habuš je htio maknuti bale, i to koncesijom koja je predviđala zakapanje. No, Fond za zaštitu okoliša uskratio mu je najavljeno sufinanciranje, a bez toga se nije usudio Brezje staviti u proračun za 2017., koji pada. Tako se u gradsku vijećnicu vraća Čehok. Za divno čudo, isprva razmišlja o zbrinjavanju otpada – odvozom! Štoviše, to je čak i započeo.

Međutim, staje zbog nevjerojatnog obrata: Bioinstitut, koji je prije tvrdio da bale ne sadrže tvar u količini kada ih je, sukladno novom zakonu, nužno obrađivati, odjednom u ponovljenom uzorkovanju tvrdi da ipak sadrži!?

Upravo zbog potonjeg ide novi natječaj za zbrinjavanje, sukladno zahtjevu nadležnog ministarstva, ali nakon njega – ništa! Petlja se, progoni, čeka... A bale i dalje leže. Do kada?

Označeno u