Što (ni)je bitno

| 12.1.2016. u 10:24h | Objavljeno u Iz moga kuta

Uopće nije bitno hoće li u Hrvatskom saboru zastupnici iz redova HNS-a podržati Vladu Domoljubne koalicije i Mosta, odnosno mandatara Tihomira Oreškovića, iako njegove reference i javni istupi – usprkos slabijem poznavanju hrvatskog – ulijevaju više nade u bolje sutra nego što daju reference i posebice istupi Zorana Milanovića, Tomislava Karamarka i Bože Petrova. Zahvaljujući novim partnerima, ponajprije zastupnicima stranke Milana Bandića, Domoljubna koalicija i Most imat će, po svemu sudeći, dovoljno ruku za izglasavanje povjerenja Oreškovićevu timu. A njemu bi svi trebali držati palčeve da uspije smanjiti državni deficit i provesti za to nužne reforme, jer u suprotnom nam se ne piše dobro s obzirom na velike financijske obveze koje Hrvatsku čekaju iduće godine, kada na naplatu stižu rate kredita uzetih u godinama lagodnog življenja.

Upravo zbog toga što nas očekuje, kao i aktualnih prilika, važnije od glasovanja u ustroju nove Vlade bit će kasnija glasovanja za ključne odluke i reformske poteze koji se najavljuju i očekuju. Za neke od njih, naime, vjerojatno će trebati više ruku nego što sada imaju izborni pobjednici. Bilo bi uistinu loše da zastupnici HNS-a kod izglasavanja takvih, kao i baš svih drugih odluka u sabornici, uvijek budu protiv samo zato što njihova koalicija Hrvatska raste nije uspjela osigurati dovoljno ruku za svoju Vladu. Isto kao što je bilo loše kada je HDZ bio protiv dobrih odluka prošle Vlade, poput uvođenja fiskaliziranog računa i općenito uspostavljanja većeg reda u državnim financijama.

Želi li biti prepoznat kao konstruktivni čimbenik, HNS bi trebao podržati sve dobre odluke koje idu u korist boljitka građana, posebice onih na temelju kojih dobiva najviše glasova, neovisno o tome tko ih bude predlagao. U suprotnom mogle bi se dogoditi apsurdne situacije. Primjerice, da nadležni fond i ministarstvo odobre novac za sanaciju odlagališta u Brezju, a narodnjaci budu protiv samo zato što to nisu učinili njihovi. Dakle, HNS, pa i SDP, ne moraju biti bezuvjetno za nešto, ali isto tako ni bezuvjetno protiv nečega. Takvo ponašanje birači će zacijelo cijeniti, ali i kazniti suprotno.

A kako će stranke u opoziciji uistinu postupati za vrijeme donošenja ključnih odluka, vidjet će se već kod državnog proračuna, koji će se donositi u zadnji tren zbog dogovora o sastavljanju Vlade. Izuzev Cestice, niže razine vlasti u Varaždinskoj županiji ne samo da su donijele proračune već su neke odlučile javno ga obznaniti na većini građana razumljiv način, poput Grada Ivanca, koji je tako podigao ljestvicu otvorenosti, što će se zacijelo znati cijeniti kako građani tako i Institut za financije, koji svake godine ocjenjuje transparentnost gradova i općina.