Raskol(i)

| 21.11.2022. u 22:01h | Objavljeno u Iz moga kuta

Hoće li se raskoliti i varaždinski HDZ, kao što se platforma Budimo grad, kod koje su zapravo skoro svi ostali na jednoj strani, a na drugoj samo dvoje gradskih vijećnika, Ana i Hrvoje Petrić?

Uopće ne čudi to što se dogodilo u PBG-u. Glavno mjerilo bilo čijeg javnog rada, pa tako i “brace i seke”, trebalo bi biti koliko zastupaju opći, javni interes, a vlastiti, privatni ili stranački stavljaju sa strane. Iskušenje je to kojem nije lako odoljeti, što najbolje pokazuju njihovi primjeri.

A koliko Petrići (ni)su spremni koristiti javni angažman zbog vlastitih probitaka, vidjelo se još puno prije nego što su ušli u Gradsko vijeće na tzv. slučaju Psihijatar. Uistinu velika mu se pozornost pridavala na FB stranicama “Varaždinsko smeće”, kao i u medijima bliskim njima, a oni koji nisu bili spremni slijepo slijediti prozivanja liječnika od njegove bivše partnerice, bili bi prijavljivani raznim institucijama, uključujući i državno odvjetništvo.

U početku nije bilo baš jasno zašto je tako. ”Varaždinsko smeće” bilo je, naime, mjesto za raspravu o (ne)primjerenosti postupaka gradske vlasti, osobito gradonačelnika Ivana Čehoka, kojeg se prozivalo za sve i svašta. Tako se čak tvrdilo da je “zaštitnik zlostavljača psihijatra”, što je uistinu bilo bizarno. Naime, prozivani psihijatar radi u bolnici nad kojom je kontrolu imao tadašnji župan Radimir Čačić. A ima li itko tko vjeruje da je Čehok u takvim okolnostima mogao zaštititi ikoga?

Međutim, medijska kampanja Petrića i njihovih vjernih sljedbenika protiv psihijatra postala je jasnija kada se doznalo da je pravna zastupnica bivše partnerice psihijatra i majke zajedničkog djeteta upravo odvjetnica Ana Petrić, a moderator FB stranice njezin brat Hrvoje! Kad je tako, onda se kao javni interes može prikazati i navijanje za klijenticu, odnosno jednu od strana u sudskom sporu bivših partnera za dijete, neovisno što vele činjenice!

Glasovanje za prostorno plansku dokumentaciju kompleksa bivšeg VIS-a, odnosno zemljišta čiji je posredni vlasnik i poduzeće koje vodi gradski vijećnik, možda je najbolje otvorilo dvojbu je li se Hrvoje Petrić trudio ući u Gradsku vijećnicu (samo) zbog općeg ili (i) zbog privatnog interesa. Ta dvojba toliko je bila izražena da je zbog glasovanja prijavljen i Povjerenstvu za sprječavanje sukoba interesa.

Sve to nije se, naravno, dopalo većini u PBG-u, koja nije znala za povratak Ane Petrić. A baš ovih dana došlo je do promjene i u klubu HDZ-a, čiji predsjednik također nije bio obaviješten o ulasku Alena Runca u Gradsko vijeće. Hoće li to utjecati na konačan stav oko proračuna, trebalo bi se znati u petak, nakon sjednice Gradskog odbora. A ne dignu li i njihovi vijećnici ruku za Bosiljev prijedlog proračuna, izvanredni izbori u Varaždinu su neminovni, osim ako se ne dogodi neko čudo, kao što je podrška proračunu od strane Petrića ili Čehokovih vijećnika.

Označeno u