Raritet

| 3.5.2021. u 12:47h | Objavljeno u Iz moga kuta

Među osam kandidata za varaždinskoga gradonačelnika jedan se posebno izdvaja. Davor Patafta. Ne izdvaja se toliko po programu, iako među onim što najavljuje ovaj poduzetnik ima dobrih stvari, koje zavrjeđuju u najmanju ruku pozornost. Primjerice, ukidanje prireza i plaćanja smještaja u dječjim vrtićima. Ili uklanjanje baliranog otpada, koje je već 15 godina u Brezju i koči razvoj ne samo toga Varaždina, nego i šire, a o utjecaju na okoliš da se i ne govori.

Međutim, nema niti jednog kandidata koji i na ovim izborima ne spominje bale kao problem te najavljuje njihovo zbrinjavanje, ali tek nekolicina govori i kako. Osim toga, i drugi su za pogodnosti, kao što su besplatni vrtići, štoviše to su najavili i prije. Ne izdvaja se Patafta toliko ni po svojoj retorici, premda nema puno ljudi koji su spremni javno izgovoriti sve što je on izgovorio i otvoreno govori o svojim suparnicima pa i protivnicima, ne samo političkim.

Osobito to vrijedi nakon presude Vrhovnog suda RH, koja kao da mu je bila povod da oštrije nego ikad prije krene na Radimira Čačića i sve one koje drži odgovornim za pravosudnu kalvariju, kojoj se ni nakon deset godina na vidi kraj. Izuzev varaždinskoga župana, to prije svega vrijedi za odvjetnike Petrić, koje ne samo proziva zbog licemjerstva i manipulacije, nego njihove višemilijunske račune za odvjetničke usluge pruženima Gradu Varaždinu (pre)smjelo naziva - pljačkom!?

Međutim, ni s takvom, krajnje oštrom retorikom Patafta nije iznimka na političkoj sceni. Dovoljno je samo se prisjetiti razine komunikacije između predsjednika RH i Vlade. Ili što Čačić govori o pravosuđu, primjerice. Pa po čemu se onda izdvaja Patafta? To što na izbore opet ide s teretom spomenutog kaznenog postupka pokrenutog zbog sumnji za poticanje na zlouporabu javne funkcije, štoviše, pozicije gradonačelnika? Ni govora! Pa ni tu nije jedinstven, ne samo i Varaždinu, iako naglašava da je njegova sudska pozicija bitno drukčija u odnosu na Ivana Čehoka, budući da on ima „samo“ jedan postupak, a kod poslova - koji su za USKOK sporni - tek je gledao interese svojih poduzeća, dok je za javne bio zadužen gradonačelnik.

Ono po čemu je Patafta zacijelo jedinstven, i to ne samo među kandidatima u Varaždinu, njegova je pozicija s obzirom na to da se bori za poziciju gradonačelnika Grada Varaždina, dok istovremeno taj isti grad tuži tvrtka, koju je nekad osobno vodio, a danas je u (su)vlasništvu njegovog oca i nevjenčane supruge! Kako li će prevladati taj sukob javnog i privatnog interesa, ukoliko bude izabran za gradonačelnika? Neki će reći da je to glupo pitanje, budući da neće pobijediti. Međutim, tko je vjerovao prije četiri godine ne samo da će ući u Gradsko vijeće, nego biti i izabran za njegovog potpredsjednika, koji je odigrao ključnu ulogu kod nekih odluka, kao što je odustajanje od plana odlaganja bala?

Označeno u