Proziva, tuži i - šuti Foto: VV arhiva / ilustracija

Proziva, tuži i - šuti

| 12.8.2024. u 21:13h | Objavljeno u Iz moga kuta

I mediji, odnosno odnos lokalne vlasti prema njima, našli su mjesto u Izvješću o obavljenoj financijskoj reviziji Grada Varaždina za 2022. godinu, koje govori da je rad varaždinske gradske vlasti “u svim značajnim odrednicama u skladu s odredbama zakona, propisa i unutarnjih akata”, osim u pojedinim točkama za koje se daju preporuke radi njihovog usklađivanja i/li veće transparentnosti.

Tako u vezi medija Državni ured za reviziju “preporučuje utvrđivanje mjerljivih elementa na temelju kojih će se odrediti broj bodova kod svakog utvrđenog kriterija, što bi pridonijelo većoj transparentnosti financiranja programskih sadržaja elektroničkih medija”. Naime, Grad je u veljači 2022. objavio javni poziv za subvencioniranje proizvodnje i objave medijskih sadržaja, kojeg je ubrzo poništio, nakon čega je objavio javni poziv za financiranje, ali ni pri tome nisu bili “vidljivi elementi na temelju kojih su dodijeljeni bodovi kod ocjenjivanja prijava” od strane povjerenstva.

Međutim, kriterije za financiranje medija do 2022. ne samo da nije objavio Grad Varaždin, nego niti jedan drugi grad ili općina. Štoviše, rijetki ih i danas imaju, kao i povjerenstva pa (grado)načelnici i dalje sami odlučuju, što, naravno, nije dobro jer se i može itekako obiti o glavu i jednima i drugima, kao što se to lijepo vidi iz nedavne varaždinske prošlosti. No, nekima sve to nije bitno.

- Izostanak kriterija dokaz je da je isključivo Bosiljeva privatna stvar koliko će novaca dati kojem mediju, premda to mi svi plaćamo. Sada je jasno zašto u medijima možemo pratiti isključivo PR objave dirigirane od gradske vlast, poručio je Mario Lešina, predsjednik Kluba vijećnika Nezavisne liste Ivana Čehoka u varaždinskom Gradskom vijeću, naglašavajući da “Bosilj nije objasnio što piše u nalazu Državne revizije, nego je brže-bolje plaćenim člancima u medijima nastojao zabašuriti istinu i preventivno se opravdavati”.

Jasno je da se oporba mora kritički osvrtati na rad vladajućih, ali trebala bi pri tome biti konstruktivna, odnosno držati se činjenica i dokaza. Ako je vijećniku Lešini stalo do vlastite vjerodostojnosti, onda bi, uz ostalo, trebao dati dokaz o “brže-bolje plaćenim člancima u medijima” o vezi revizijskog izvješća. A to će biti nemoguće jer o revizijskom izvješću nije nitko ništa izvijestio budući da za sada nije javno objavljeno. Stoga se o njemu moglo samo prenositi mišljenje varaždinskoga gradonačelnika sve dok ga ovih dana nisu dobili i varaždinski gradski vijećnici.

Naravno, Lešina sve to dobro zna, ali ipak proziva. Štoviše, tuži medije čak i kad doslovno prenose odluke nadležnih institucija. Nije onda ni takvo čudo da ga u nekim medijima nema već godinama, kao i njegovih stranačkih kolega. O tome, međutim, ni riječi. Zašto?