Promjene ili ipak ne?

| 24.5.2021. u 21:32h | Objavljeno u Iz moga kuta

Što su donijeli lokalni izbori kojoj sredini, odnosno političkoj stranci, još nije potpuno jasno, budući da se iduće nedjelje održava drugi krug izbora. Unatoč tome, jasno je da je do nekih promjena već došlo i moglo bi doći, prije svega u Varaždinskoj županiji, a to vrijedi i za Varaždin.

U Varaždinskoj županiji, kao što se i očekivalo, nakon prvog kruga zna se većina od 22 načelnika, koji su uglavnom ostali isti, te dva od šest gradonačelnika. Predstoji završni krug izbora nakon kojeg će se znati konačna računica, odnosno sve promjene, možda neke i ključne.

Iz HDZ-a su, međutim, već sada poručili da su pobjednik izbora, navodeći da imaju najviše osvojenih mandata gradonačelnika i načelnika, odnosno najviše mandata u Županijskoj skupštini te vijećima. No, više neće imati 13 načelnika, kao do sada, nego najviše devet, ukoliko pobijede baš svi njihovi kandidati u drugom krugu. Kao što su pokazali ponovljeni izbori u Donjoj Voći, načelničke mandate HDZ-u najviše preuzimaju Reformisti, koji do sada nisu imali ništa osim čelnih mjesta u Varaždinskoj županiji. A tu je HDZ bio četiri godine u koaliciji upravo s Reformistima. Zar to ne upućuje na jasan zaključak tko je od tog saveza imao više koristi, odnosno štete, kao i u Varaždinu?

Uz to, tijekom borbe za novi mandat upravo sa čelnikom HDZ-a Anđelkom Stričakom, Radimir Čačić otvoreno poručuje da HDZ neće proći u Varaždinskoj županiji u kojoj ništa više neće biti isto, budući da su Reformisti ukupan rezultat povećali četiri puta, uz značajan porast vijećnika u Županijskoj skupštini. Međutim, iako je potonje točno, HDZ je tu i dalje glavni jer ima 12 mandata, slijede Reformisti s devet, SDP sa sedam, Čehok s pet i HNS sa četiri, ali moguće i presudnih.

Hoće li većinu u Županijskoj skupštini i dalje činiti HDZ i Reformisti, unatoč svemu? Pogotovo svega izgovorenog, ne samo u kampanji, nego i prije, kao što je Čačićeva poruke da ga se Plenković ne može nikada riješiti, dok Reformisti njega mogu? Ili su u pravu oni koji vele da je bez žetončića nemoguća drukčija većina u Hrvatskom saboru, a slijedom toga i u Županijskoj skupštini? Pa zato Plenković šuti, iako Milanoviću itekako uzvraća..

Upravo za većinu vodi se bitka i u Varaždinu, koji je u platformi Budimo grad dobio treću političku snagu. Iako se odmah nakon prvog kruga zaključivalo da je Davor Patafta taj koji donosi prevagu u Gradskom vijeću, svega dva dana kasnije shvatilo se da to je ipak preuranjeni zaključak zbog poništavanja izbora u Kućanu Gornjem. Tu će se ove nedjelje birači ponovno izabirati vijećnike, a na cijelom gradskom području kandidata za gradonačelnika, kao i u preostala tri grada, odnosno načelnika u šest općina i župana u županiji. A kod svega toga oni odgovorni, koji izlaze na izbore, trebat će si razjasniti dvojbu: jesu li za promjene ili ipak nisu?

Označeno u