Potpisi kao pritisak

| 21.5.2018. u 11:57h | Objavljeno u Iz moga kuta

Za razliku od prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma radi otkazivanje Istanbulske konvencije, što zagovara građanska inicijativa na čelu s koordinatoricom Kristinom Pavlović rođ. Ilčić, bila bi šteta da se opet ne uspije prikupit dovoljno potpisa za drugi referendum, referendum iza kojeg stoji građanska inicijativa “Narod odlučuje” na čelu s koordinatorom Zvonimirom Troskotom.

Dok bi se prvim referendumom ukinuo tek prihvaćeni pravni okvir zaštite žena - iako se naglašava da to uopće nije cilj, već sprječavanje uvođenja „rodne ideologije“ - potonja inicijativa zalaže se za promjene izbornog sustava, koje su neosporno nužne.

Taj sustav, naime, već godinama izaziva dvojbe i nezadovoljstva zbog svojih manjkavosti, kao što su velike razlike u broju glasova za ulazak u Sabor. Usprkos tome, izborni zakon nikako da se ozbiljnije promijeni.

Da bi u Hrvatski sabor ulazilo više zastupnika temeljem volje građana, a manje zahvaljujući dobroj poziciji na listama, odnosno volji stranačkog vrha, građanska inicijativa “Narod odlučuje”zalaže se za uvođenje tri preferencijska glasa, i to bez praga od 10 posto.

Isto tako traži omogućavanje dopisnog i elektroničkog glasovanja, kao i smanjivanje broja saborskih zastupnika na najviše 120, od čega bi pripadnici nacionalnih manjina imali najviše šest. Nadalje, izborni prag spustio bi se na četiri posto, a broj zastupnika ovisio bi o broju birača u svakoj izbornoj jedinici, koje ne bi smjele dijeliti utvrđena područja županija.

Predlaže se i zasebno referendumsko pitanje o tome da zastupnici nacionalnih manjina odlučuju o svim pitanjima, osim o povjerenju Vladi i donošenju državnog proračuna.

To je izazvalo najviše osporavanja i moguće je da će pasti na Ustavnom sudu. No, ključno je hoće li se ovaj put prikupi dovoljno potpisa za referendum. Naime, izborni sustav pokušao se poboljšati prije četiri godine „ukradenim referendumom“ na kojem je prikupljeno 380.000 potpisa, a trebalo se čak 410 000.

Ovaj put ipak se unaprijed zna da je u registru 3.747.409 birača pa za referendum od nedjelje treba prikupiti 374.740 potpisa. Možda se ne uspiju prikupiti potpisi 10 posto birača s obzirom na sve opstrukcije po kojima prednjače Rijeka i Samobor, čiji gradonačelnici ne izdaju dozvole za prikupljanje potpisa, odnosno traže izvatke iz katastra za mjesta prikupljanja!?

Neuspjeh, međutim, neće značiti i potpuni poraz jer će prikupljeni potpisi jasno dati do znanja da izborni sustav valja žurno poboljšati kako u Hrvatskom saboru, zahvaljujući dobrom statusu u vrhu stranke, ne bi sjedili i oni koji bi teško prošli u svojim mjesnim odborima...