Od posla stoljeća do debakla

| 18.7.2022. u 21:46h | Objavljeno u Iz moga kuta

Stalno ističem da je Varkom tvrtka koja je po europskim projektima treća po redu, uz HEP i Hrvatske vode, te ispred svih drugih gradskih, lokalnih tvrtki u Hrvatskoj. A ovo je ne samo najveći komunalni infrastrukturni projekt Grada, nego i uopće najveći komunalni projekt u ovom dijelu Hrvatske te, u ovom trenutku, najveći europski projekt u Hrvatskoj, a važno je također reći da ćemo sada, zahvaljujući GK Grupi, krenuti malo intenzivnije.

Tako je govorio Ivan Čehok u rujnu 2019., dakle, dok je bio varaždinski gradonačelnik. Govorio je tako o 855 milijuna vrijednoj Aglomeraciji, a naročito jednom dijelu, projektu dogradnje sustava odvodnje – Grad Varaždin i sanacije postojećeg sustava odvodnje (A-1), posao vrijedan oko stotinjak milijuna kuna, koji je dobila zajednica ponuditelja GK grupa, HIS, Zagorje Gradnja te Inelelektro.

I to nakon što je s prethodno odabranim izvođačem raskinut ugovor zbog sumnje u sukob interesa. Pa se brzo krenulo s izborom novog. Uz, naravno, osjetno povećanje vrijednosti ugovora. I sve je to bilo sjajno ili je tako prikazivano do prošlog tjedna. U četvrtak su, naime, odvedeni i pritvoreni predsjednik uprave GK Grupe, bivši direktor Varkoma i projektant, i to zbog sumnji oko pogodovanja kod dodjela posla za jedan dio Aglomeracije, dogradnju pročistača.

Tako je ono što se skoro do jučer isticalo kao veliki posao i još veće postignuće doslovno preko noći postalo potencijalna velika omča oko vrata, odlučili li se EU za penalizaciju. Sreća je da je projekt Aglomeracije podijeljen u četiri dijela i da radovi na pročistaču nisu počeli pa tu ne bi trebali biti veliki penali, ako se dokaže da je bilo muljanja.

Međutim, druga je stvar hoće li biti vremena za raspisivanje novog natječaja za pročistač, već četvrtog po redu, iako bez većeg i boljeg pročistača sve ove odvodne cijevi postavljene po Varaždinskoj županiji malo će ili ništa značiti...

No, to nije sve. Dodatni problem mogao bi nastati ako istrage krenu dalje tamo gdje su radovi već pri kraju. Utvrdi se da sve nije bilo u redu, penali su neizbježni. I ne mali pa bi Varkom mogao pasti na koljena, a voda otići u nebo... Međutim, i bez toga, šteta je na pomolu. Dotok novca već je stao. Želi se dobiti vrijeme da se vidi što je i tko točno radio. Koliko će radovi biti u prekidu, hoće li biti i koliki penali,... sve to ovisi o EU, odnosno pregovorima s njihovim predstavnicima te, naravno, sudu, ako dođe do suđenja.

A ako bude, ne bi trebao trajati godinama jer, uz ostalo, neće ovisiti o svjedocima koji jedno govore danas, a drugo sutra... A jedina dobra stvar iz svega toga trebao bi biti konačni odlazak s političke scene onih koji su sve skrivili, a to sigurno nisu cijele stranke, ma što pričali...

Označeno u