Obmane i posljednji dani

| 21.10.2015. u 08:30h | Objavljeno u Iz moga kuta

Tko je u pravu – Zmajlović ili Habuš? Zmajlović, zajedno s Müllerom, tvrdi ne samo da koncesija za zbrinjavanje varaždinskoga baliranoga komunalnog otpada nije prihvatljiva nego i da je nezakonita. Stoga traži njezino poništavanje i raspisivanje javne nabave. Tvrdi da je to pismeno zahtijevao Fond za zaštitu okoliša 2013., pa onda 2014. Ministarstvo zaštite okoliša, a ove godine i Ministarstvo financija. No sve to do javnosti je došlo tek prošli tjedan, i to nakon Habuševa prosvjeda pred prozorom

koalicijskog partnera, što je jedinstven slučaj na domaćoj političkoj sceni, koji zorno govori o „vertikali vlasti“.

A sve do prošlotjednog prosvjeda vladala je u koaliciji idila u vezi s balama u Brezju. Obvezna javna nabava nije se (javno) spominjala čak ni prije desetak dana kada su Zmajlović i Müller bili u Solvisu, stotinjak metara od bala. I zbog toga Habušu nije jasno što se to dogodilo da (više) ne žele dati novac za bale, kao što mu nije ni jasno zašto bi koncesija odjednom bila neprihvatljiva, a posebice nezakonita. I to danas, tri godine nakon što je raspisana!? Upravo zbog toga pita po što je uopće odlazio u Zagreb, zašto se od njega tražilo ovo i ono, dok su sva ostala hrvatska odlagališta sanirana pukim zakapanjem i za to dobivaju 50-ak milijuna kuna! Uistinu, ako je pogrešan bio već prvi korak, zašto se na to nije odmah jasno ukazivalo?

Očigledno, jedan drugome previše je vjerovao. Možda još nije sasvim jasno tko je od njih dvojice pravno pogriješio, ali obojica su nesumnjivo napravila političku grešku jer je razmimoilaženje unutar vladajuće koalicije zbog načina zbrinjavanja bala, kao jednog od glavnih problema Varaždina, postalo očigledno tik pred izbore, i to na vrlo nezgodan način.

A moglo se drugačije. Ako je netko godinama protiv koncesije i za javnu nabavu – za što je teško naći nedvojbeni dokaz čak i u dokumentima koji se spominju – onda je to trebao jasno reći davno prije. I pred građanima. Političari, jednostavno, moraju račune jasno polagati građanima, a ne pričati im priče, izbjegavati novinare, zanemarivati njihove upite...

A što se tiče krivnje, građanima bi sada zapravo trebalo biti apsolutno nebitno je li u pravu ministar ili gradonačelnik. Jer bio kriv prvi ili drugi – štetu trpi njihov zajednički tim, odnosno vladajuća koalicija. Ona je oko bala nedvojbeno zakazala, i to je građanima bitno, a ne zbog kojeg igrača. Potonje je stvar “trenera” koji treba(ju) posložiti tim za pobjede, odnosno za rješavanje problema. No tik pred izbore teško je vjerovati u promjene igrača i veći angažman trenera, a tko zna što će biti nakon izbora u studenom, koji bi se mogli u Varaždinu uskoro ponoviti, i to upravo zbog neozbiljnosti oko bala.