Napokon!

| 25.10.2021. u 21:40h | Objavljeno u Iz moga kuta

Nisu mi jasni oni koji relativiziraju ovakve slučajeve jer se radi o malim iznosima. Ovdje je, međutim, još jadnije sve zbog činjenice da župan s plaćom gotovo 20.000 kn može bez problema platiti ručak od 5.000 kn. Nadalje, zašto se to odmah nije razriješilo ili procesuiralo, nego se čekalo više od godinu i pol?

Upitala je to ovih dana prof. dr. Blaženka Divjak, osvrćući se na slučaj zagrebačkog župana i pročelnice njegovog ureda, protiv koje je USKOK otvorio istragu zbog sumnje na trgovanje utjecajem, krivotvorenje službene isprave te zlouporabe položaja i ovlasti.

Naime, kako se osnovano sumnja, župan je početkom prošle godine zatražio od pročelnice da na račun troška reprezentacije županije naruči hranu i pića za bolnicu iz koje je izašao, a onda je radi prikrivanja toga potpisao podnesak u kojem je navedeno da se radi o ručku u sklopu projekta koji se radi s Ministarstvom obrazovanja, odnosno tadašnjom ministricom Divjak. A oni su to javno porekli još prošle godine, ukazujući da su samo ministrica i još jedan suradnik obišli zagrebačke škole, dok je računom od 5.250 kuna, uz ostalo, plaćeno 13 butelja vina!

Da je zagrebački župan odmah sve priznao i nadoknadio trošak ručka, možda ne bi sada imao ovolikog posla s USKOK-om, već bi se za svoje čašćenje s javnim novcem nagodio za neku uvjetnu kaznu. Međutim, laganjem i neosnovanim uvlačenjem drugih uvalio se u ozbiljnije kazneno djelo pa je pitanje kako će to za njega na kraju završiti. I kada.

A neosnovanog plaćanja računa javnim novcem u jedinicama lokalne samouprave ne bi vjerojatno ni bilo ili bi se barem brže to otkrivala da općine, gradovi i županije stavljaju na javan uvid sve što plaćaju, kao što se to od prošlog tjedna napokon radi u Varaždinu. On se sada pridružio tek nekolicini gradova i općina, koje to već neko vrijeme rade, neovisno što to zakoni ne traže pa čak se ni ne preporuča u Strategiji suzbijanja korupcije 2021-2030, iako je bilo takvih pokušaja od strane pojedinih članova radnog tijela...

Upravo zbog dobrih primjera u praksi, prije svega Grada Bjelovara, koji je prvi na jednostavan način stavio svima na uvid svoje račune, stvora se bitan preduvjet da se stane na kraj našim stalnim sumnjičenjima oko načina trošenja proračunskog novca. Stoga je ovo bitan iskorak prema zdravijem društvu, iako možda se to još ne čini tako. Da je samo to napravljeno u prvih sto dana u Varaždinu, bilo bi puno.

Istina, pokušalo se nešto i lani napraviti radi vidljivosti plaćanja računa, ali to nije bilo jednostavno niti prihvaćeno pa smo tada zaključili da “Varaždin može i mora bolje!”, nakon čega nam je tadašnji zamjenik varaždinskoga gradonačelnika poručio da “Varaždinske vijesti – lažu”, umjesto da se sustav, jednostavno, promijenio...

Označeno u