Mudro, a ne brutalno Foto: VV arhiva / ilustracija

Mudro, a ne brutalno

| 18.3.2024. u 21:31h | Objavljeno u Iz moga kuta

Možda uistinu radi bolje sutrašnjice građana - iživciran muljanjima, lopovlukom i izborom Ivana Turudića za glavnog državnog odvjetnika - a možda zapravo zbog netrpeljivosti prema predsjedniku Vlade i bojazni za vlastitu budućnost - koja ovisi o Ivanu Turudiću te onima koji stoje iza njegovog odabira - predsjednik RH Zoran Milanović najavio je borbu za ulazak u Hrvatski sabor!

Ne misli, međutim, dati (sada) ostavku pa ako mu parlamentarnu utrku ne prođe, nakana mu je bez saborskog mandata voditi "vladu nacionalnog spasa" koju će, vjeruje, sastaviti SDP i druge oporbene stranke.

Ovim, neočekivanim potezom Milanovića, ishod parlamentarnih izbora, koji će njegovo odlukom biti u srijedu, 17. travnja, postao je neizvjesniji, zemlja nestabilnija, a predizborna kampanja, očekivano, brutalna kao nikada prije.

- Guram se u prostor grubosti jer s nasilnicima i pijanim uriniranim tipovima, poput Šeksa, ne mogu drugačije. Plenković i Turudić lete, proganjat ću ih kao đavao, poručio je iskreno i otvoreno Milanović koji, istine radi, ni prije nije birao riječi za političke suparnike i neistomišljenike, a ni oni također kada je on u pitanju.

Neminovno, ovakav govor odrazit će se i već se održava na kampanju u lokalnim sredinama, iako se ni tu već neko vrijeme ne govori odmjereno ni primjereno. Dapače! Zoran primjer razina je komunikacije na sjednici Županijske skupštine Varaždinske županije, koja ni nedavno nije "zakazala". Opet se, naime, ne baš biranim riječima, prozivalo političke suparnike, štoviše, brutalnije i bezobzirnije nego prije. Ovaj put za pijanstvo, alkoholizam, primitivizam, nekulturu, nasilništvo, laganje, podkapacitiranost...

I nije se na tome stalo. Nakon sjednice pozivalo se na predočavanje medicinske dokumentacije da bi se vidjelo tko je imao problem s "ovisnosti (o kocki), a tko se samo predozirao", aludirajući na slučaj dvojice čelnika SDP-a, ali i na provjeru inteligencije čelnika HDZ-a, i to kako bi se vidjelo radi li se "o reduciranom intelektualnom izričaju ili doista kompletnom idiotu".

No, ni to nije sve. Uoči sjednice varaždinskoga Gradskog vijeća, koja je zakazana za ovaj utorak, otvoreno je pitanje odvjetničkih troškova. Putpuno opravdano jer su oni uistinu veliki, moguće i preveliki, ali to treba tek utvrditi, stavku po stavku, budući da se tvrdi kako su neki naplaćivali samo svoj dolazak na ročišta i po više desetaka tisuća kuna.

Naravno, mogu se takvi i drugi izdaci te problemi - kao što je neosiguravanje javnog pristupa zgradama u Supilovoj i Zagrebačkoj ulici - pokušati staviti pod "tepih", pokriti pričama ili zasjeniti brutalnošću, ali koliko je to mudro kad je manje od mjesec dana do izbora na kojima će svaki glas biti važan za većinu?