Mašta ili zločestoća?

| 7.10.2019. u 21:21h | Objavljeno u Iz moga kuta

I do toga je došlo: apel za trajno rješavanje gotovo 100 tisuća tona otpada u balama, koje desetak godina leže u Brezju, uputila su i djeca okupljena oko varaždinskog Dječjeg gradskog vijeća, poručivši da treba sačuvati zemlju, zrak i vodu.

A kako bi se maknule bale, još uvijek nije jasno. Grad Varaždin, koji je najpozvaniji za rješenje, opet vrluda. Nakon bombastičnih najava o odmaku od starih, suspektnih rješenja, sada bi im se opet vratili, i to dok postupci još traju!? A cijena? Prava “sitnica” - 125 milijuna kuna!? No ipak se nešto zna, osim cijene zbrinjavanja i plana raspisivanja obveznica, a to je da bale (ipak) neće u Piškornicu. Na prošlotjednoj sjednici varaždinske Županijske skupštine, naime, direktor Piškornice Mladen Ružman kratko je i jasno rekao da Regionalni centar za gospodarenje otpadom ide samo svježi otpad, odnosno da bale nisu uključene u bilanci mase Piškornice.

- Bale su opterećene raznim sudskim pro-cesima, ali i raznim idejama, ali Piškornica neće ih prihvatiti, ukazao je Rožman. U raspravu, koju je svojim pitanjem potaknuo HNS-ov Božidar Hajsok, uključio se i varaždinski župan Radimir Čačić, koji je rješenje za bale prije vidio baš u RCGO.

- Bale su mogle biti u projektu i riješene, ali tu su bili interesi zbog kojeg su varaždinski gradonačelnik i ekipa na sudu. Dakle, neki drugi interesi, koji nisu interesi građana ove županije i ovoga grada, doveli su nas u situaciju u kojoj jesmo, dok mi pokušavamo raditi po zakonu i pravilu struke i tako će biti dok upravljamo... Ovo pitanje je bilo jako važno upravo zato da spriječimo privatne zlouporabe te mafijaške poslove u tijeku izgradnje jednog objekta koji će vrijediti desetine milijuna eura, koji je krenuo s jasno zacrtanim parametrima, ali su se neki tijekom procesa sjetili da bi oni nešto privatno ugrabili, ustvrdio je Čačić, dodavši da je radi zaustavljanja svega toga bio kod ministra Tomislava Ćorića skupa s Rožmanom i koprivničko-križavačkim županom Darko Korenom, nakon čega će se u zakon uvrstiti da otpad “nije stvar privatnih odluka, koje se prikrivaju odlukama gradskih ili općinskih vijeća”.

Zna li se da je Čačić već ustvrdio su bale problem, ali i da se “lažnom pokazala drama zbog koje se samo koji dan prije važenja novog zakona o javnoj nabavi prišlo potpisivanju ugovora, a do danas se nije napravilo ništa, osim nekih kozmetičkih zahvata”, može li se zaključiti da je i on dio spomenute ekipe, kao što to tvrde neki uistinu jako maštoviti ili zločesti?

Naravno da ne, već sasvim suprotno, pogotovo zna li se da je kaznenu prijavu za sporni ugovor podnio u ime vijećnika tada Čačićevog HNS-a Goran Habuš, koji ovih dana najavljuje da će se odseliti iz Varaždina, ukoliko se “njegova” prijava USKOK-u pokaže potpuno promašenom nakon što Vrhovni sud odluči o žalbi...

Označeno u