Liste (ne)očekivanih Foto: VV arhiva / ilustracija

Liste (ne)očekivanih

| 1.4.2024. u 21:08h | Objavljeno u Iz moga kuta

Iako su se pojedina imena spominjala i prije Velike subote, kada je istekao rok za prijavu lista za parlamentarne izbore, neki kandidati ipak su iznenadili pojavom, ali i izostankom.

Birači u III. izbornoj jedinici moći će 17. travnja birati čak 16 lista, odnosno 224 kandidatkinje i kandidata od kojih će njih 14 u Hrvatski sabor. Državno izborno povjerenstvo objavilo je liste na kojima ima zvučnih, ali i (ne)očekivanih imena, a najviše, naravno, široj javnosti nepoznatih.

Među poznatim i zvučnim je, primjerice, Goran Aleksić, donedavni saborski zastupnik iz udruge Franak. Nositelj je liste koalicije stranaka Fokus-Republika na kojoj su i Darko Zver iz Ivanca, predsjednik županijskog Glasa poduzetnika, kao i - Tomislav Paljak. Nije iznenađenje da je Davor Dretar nositelj liste Domovinskog pokreta i partnera, ali isto se ne bi moglo reći za Ivančicu Pahor, poduzetnicu i bivšu manekenku, koja je na drugom mjestu, kao i Davora Pejnovića, donedavnog novinara, koji je na četvrtom mjestu.

Na listi Možemo i Hoćemo, čiji je nositelj zamjenik zagrebačkoga gradonačelnika Luka Korlaet, nekoliko je imena iz platforme Budimo grad, poput varaždinske vijećnice Dubravke Novak, koja je na drugom mjestu, Dorotee Strelec, koja je na petom te Petra Eldana na osmom mjestu. Nositelj liste Mosta, Hrvatskih suverenista te HKS-a i NLM-a je umirovljeni general Željko Sačić, a drugi je Robert Podolnjak, bivši zastupnik i profesor.

Goran Kaniški, načelnik Općine Gornji Kneginec, najveće je iznenađenje na listi HDZ-a i partnera, to tim više što je na 14. mjestu s kojeg je prije četiri godine, zahvaljujući preferencijskim glasovima, saborski mandat izborio Siniša Jenkač, koji će to sada opet pokušati, ali s desetog mjesta. Matija Posavec nositelj je liste Nezavisne platforme Sjever, drugi je ludbreški gradonačelnik Dubravko Bilić, a na 14. mjestu je Ivica Baksa.

No, najviše pozornosti tu je ipak izazvala čakovečka gradonačelnica Ljerka Cividini. Dok je nezavisni ivanečki gradonačelnik Milorad Batinić na petom mjestu, ona je na četvrtom mjestu, iako je u HNS-u, što je potaknulo SDP na pitanje sjede li na dva stolca narodnjaci, koji su danas uz HDZ, a nekada bili protiv njega. Bivši sindikalist Siniša Miličić je drugi na listi Radničke fronte, a na listi SDP-a i partnera najveće je - iako ne i neočekivano - iznenađenje ne netko na njoj, već što nema varaždinskoga gradonačelnika Nevena Bosilja.

Vjerojatno pod dojmom toga što je koprivnički gradonačelnik nositelj liste, Bosilj se nije mogao pomiriti s ponuđenim petim mjestom, a vjerojatno iz samo njemu opravdanih razloga još više s pozicijama Reformista, Natalije Martinčević i Radimira Čačića, pa je odustao od izborne utrke, a u jednom se trenutku činilo da ni na tome neće stati...