Kome to (ne) treba

| 9.10.2023. u 21:34h | Objavljeno u Iz moga kuta

- Župane, kakav je vaš stav o radu liječnika nakon navršene 70 godine života i koja tijela sve donose odluku o daljnjem angažmanu: upravno vijeće bolnice, vi kao župan, nadležni upravni odjel ili Skupština te kojim se kriterijima pri tome rukovode, upitao je varaždinskog župana Anđelka Stričaka SDP-ov vijećnik Željko Šprem na sjednici varaždinske Županijske skupštine.

Uslijedio je (ne)očekivani odgovor Anđelka Stričaka, u početku informativan.

- Odluka je u nadležnosti Upravnog vijeća Opće bolnice Varaždin, odnosno njegovi članovi predlažu, a konačnu odluku donosi ministar, odgovorio je varaždinski župan. No, tu nije stao.

- Ali, kad ste već to spomenuli, mogli ste ići do kraja. Znači, htjeli ste pitati zbog čega se jednom liječniku u OB Varaždin produžio ugovor, jel’ tako? E sad ja pitam vas: ako je Županijska skupština, odnosno vi, županijski vijećnici, odlučili nagraditi najvećom nagradom tog istog liječnika, koji argument imaju tamo neki Čačićevi klimavci koji sad skupljaju peticije da budu protiv te odluke? Vi ste tog liječnika nagradili, ne ja. Vi ste digli ruke za odluku o nagrađivanju jer ta je odluka na Županijskoj skupštini donesena jednoglasno. Uglavnom, budite sigurni, bez obzira gdje se ti Čačićevi klimavci nalazili, u bolnici, Domu zdravlja ili Hitnoj, to neće prolaziti kako su si oni zamislili - poručio je u svom stilu Stričak.

Iz županovog istupa lako se zaključilo da je govorio o nastavku rada prim.dr.sc. Ranka Starea u varaždinskoj bolnici. Kao što je poznato, upravo je on ovogodišnji dobitnik nagrade za životno djelo Varaždinske županije, a na zadnjoj sjednici Upravnog vijeća OB Varaždin donesena je odluka o potrebi produljenja njegovog ugovora o radu nakon navršenih 65 godina.

Vijest o ovome izazvala je podijeljene komentare. Naime, dobar dio ukazuje na rezultate rada liječnika, koji radi više od 40 godina u varaždinskoj bolnici. S druge strane, bilo je i onih koji su ukazivali da nije "isto dati nekome nagradu za životno djelo ili mu dati u ruke nečiji život".

Isto tako ukazivali su i na odlazak liječnika u druge bolnice, osobito mladih, kao i na dvojbu tko bi trebao donositi odluku o produljenju ugovora liječnika, struka ili politika ili prije svega liječnik sam, "ako misli da je još može raditi da nikoga ne ugrožava".

Očigledno, pred onima koji odlučuju nije laka odluka. No, kakva god bila, treba kod njezinog donošenja prije svega voditi računa o pacijentima. Zapravo, samo o njihovoj dobrobiti, a to znači i bolnice. I ništa više ni manje. Da se ne bi na kraju dogodilo da imamo bolničke zgrade, ali ne i kvalitetne ljude u njima zbog nekih osobnih razloga.

Označeno u