Kome smetamo?

| 2.1.2023. u 21:44h | Objavljeno u Iz moga kuta

Iako su bitni novi zakoni i propisi, odnosno njihove izmjene i dopune - među kojima su izmjene i dopune Zakona o radu i mirovinskog zakona, zahvaljujući kojima će umirovljenici moći naslijediti dio mirovine preminulog supružnika - najveća promjena u 2023. već nam se vjerojatno dogodila na početku godine: ulazak naše zemlje u punopravno članstvo Schengenskog prostora i posebice uvođenje eura.

Sudeći prema prvim informacijama, bez nekih posebnih teškoća kuna kao hrvatska valuta odlazi u povijest, a euro postaje i naš novac. Neki u tome, doduše, ne vide iskorak u pravom smjeru te navode da bespotrebno i lakomisleno gubimo monetarnu samostalnost, dok se drugi nadaju da će s eurom imati jednostavniji, a možda i lakši život, odnosno više sreće...

Među onima koji očekuju lakše i sigurnije poslovanje posebno se ističu gospodarstvenici koji su jače povezani s tržištem EU, odnosno zemalja koje već koriste euro. Konkretne pokazatelje što donosi zamjena valuta, odnosno najbolje primjere zacijelo imaju najveći izvoznici i uvoznici od kojih smo htjeli čuti i njihov osvrt ne prošlu te očekivanja u ovoj godini. Kontaktirali smo neke od njih, ali bezuspješno jer su na novogodišnjem odmoru nakon napornih mjeseci rada.

Upravo zbog toga radi prikupljanja osvrta na uvođenje eura, ali i očekivanja u novoj godini, učinila nam se dobra prilika božićno-novogodišnje okupljanje koje su ove godine zajedno priredili Varaždinska županija i Grad Varaždin za gospodarstvenike, predstavnike javnih institucija i ostale. No, ništa od toga.

Naime, iako su na tom tradicionalnom druženju prošli četvrtak našli mnogi čelni ljudi, predstavnika medijskih kuća nije bilo. Ni novinara ni direktora medija. Čudno, zar nekome smetaju? Kome i zašto? Je li posrijedi neki banalan razlog njihovog nepozivanja? Ma što bio razlog nepozivanja medija, izostanak nazočnosti njihovih predstavnika na tradicionalnom okupljanju gotovo je zanemariva sitnica u odnosu na sve drugo sa čime se susreću.

Kao i mnogi drugi, i novinarstvo i mediji izloženi su raznim tehnološkim i drugim izazovima, posebno tiskani mediji jer je zbog korone i rata u Ukrajini cijena papira osjetno porasla, kao i trošak distribucije. Neki su zbog toga već ranije poskupjeli, a neki će uskoro. Varaždinske vijesti minimalno i sada stoje 1,5 eura te će tako i ostati, ako neće biti novih poskupljenja papira i ostalog. Međutim, imajući na umu naše prilike, Varaždinske vijesti će svoj tjednik nuditi s popustom, osim u pretplati, i u svojoj suvenirnici na središnjem trgu u Varaždinu, a ako se za to pokaže interes, s vremenom i na drugim sličnim mjestima ili aranžmanima.

Označeno u