Koga se i zašto štiti? Foto: VV arhiva / ilustracija

Koga se i zašto štiti?

| 11.3.2024. u 21:24h | Objavljeno u Iz moga kuta

Dani pa i tjedni prolaze, ali još nije razjašnjeno što se točno zbi(va)lo u ludbreškoj osnovnoj školi zadnjeg ponedjeljka u veljači. Zna se tek da je učenik skočio s prvog kata škole i završio u bolnici s teškim ozlijedama. Zna se i da su ga njegove kolegice i kolegice molile da ne učini to što je namjeravao.

Međutim, ne zna se što je u to vrijeme radio učitelj, odnosno je li uopće bio u razredu. A netko je trebao biti s učenicima jer se nemili događaj, sudeći prema dostupnim informacijama, zbio usred sata, iako za to nema službene potvrde.

Ovo, jednostavno pitanje tko i kako brine o učenicima bez odgovora je čak i nakon što je događaj došao pred vijećnike Skupštine Varaždinske županije. Ali kako! Čulo se, naime, pitanje kako je Varaždinska županija kao osnivač škole postupila u tom slučaju te kakva je atmosfera u školi, odnosno nije li vrijeme da se razmislili o prijedlogu da se zaposle psiholozi...

Varaždinski župan Anđelko Stričak, mirno i bez teških riječi - kakve su se čule kod nekih drugih pitanja koja su se njega izravno ticala - jednostavno je uzvratio.

- Odmah po saznanju o događaju, otišao sam u školu skupa s pročelnikom županijskog Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport. U međuvremenu je ravnatelj obavijestio policiju i Ministarstvo znanosti i obrazovanja te zatražio da u školu dođe njihov stručni tim, znači ravnatelj je postupio po pravilima struke, ustvrdio je župan i tako lijepo poentirao.

A kako i ne bi kad se nije pitalo jesu li učenici bili sami u razredu, a još manje je li određena zamjena za učitelja. Kao da to uopće nije bitno, kao da je učenik skočio sa stabla, a ne iz zgrade škole za vrijeme nastave! No, budući da okolnosti nemilog događaja nisu nikoga zanimale, župan se s njima nije morao zamarati.

Umjesto toga, ukazao je da u školi, koja već ima psihologa, prosvjetna inspekcija ne može donijeti rješenje o tome ima li jedna učiteljica uvjete za rad ili ne, i tako već sedam godina! Uistinu i to je nevjerojatno, baš kao i skok učenika. Doduše, neadekvatne diplome u školama nisu nepoznanica, ali toga ne bi trebalo biti otkada je naložena njihova provjera kod svih zaposlenika u obrazovanju. Ipak, sudeći prema županovim riječima, taj posao nije baš dobro napravljen pa se prosvjetna inspekcija godinama muči s provjerom samo jedne diplome.

Međutim, ipak se ide kraju. Nedavno je, naime, završio još jedan nadzor u ludbreškoj školi upravo u svezi te diplome. Očekivalo bi se da će rezultat nadzora, koji smo bili i najavili, biti javno poznat i dostupan. No, krivo. Ministarstvo ne želi izvijestiti o ishodu nadzora, odnosno odgovoriti na jednostavno pitanje: je li sve u redu ili nije. To smo pitali čak dva puta, prvi put prije skoro mjesec dana, a drugi put nakon istupa župana Stričaka. I opet - šutnja! Tko to koga i zašto štiti?