Koga (ne) bira SDP Foto: VV arhiva / ilustracija

Koga (ne) bira SDP

| 23.9.2024. u 21:19h | Objavljeno u Iz moga kuta

Teren, teren i teren – odgovorio je kratko i jasno Siniša Hajdaš Dončić, nekadašnji župan Krapinsko-zagorske županije i ministar pomorstva, prometa i infrastrukture u Vladi Zorana Milanovića, a od vikenda očekivano novi predsjednik SDP-a, upitan što vidi kao svoj prvi zadatak, odlučno odbacujući pri tome tvrdnju da njegova pobjeda znači kontinuitet dosadašnje stranačke politike jer ne donosi promjene nužne za bolji izborni rezultat, koji je presudio njegovom prethodniku.

A da bi oživotvoriti svoju ambicioznu izbornu krilaticu “Za SDP koji je prvi, a ne drugi”, pred Hajdašem Dončićem je ambiciozan i jako težak posao. Socijaldemokratima rijetko gdje cvatu ruže, što se vidjelo i po rezultatima izbora za Europski parlament, koji će ostati upamćeni po tome da je njemački SPD dobio samo 14 posto glasova, što je njegov najgori rezultat na nacionalnim izborima u više od 100 godina, dok je sa 16,5 posto izbila na drugo mjesto AfD, čija je protuimigrantska politika snažno utjecala na odluku njemačke vlade za nadzor na granici.

Na europskim su izborima više glasova od socijaldemokrata dobile političke stranke iz grupacija EPP, čiji je član i HDZ, koji je i na nacionalnim izborima odnio pobjedu. Više je razloga za potonje, od prijepora nakon pojavljivanja predsjednika RH Zorana Milanovića u ulozi nositelja liste SDP-a pa do politika HDZ-a, koje bi se prije očekivale u drugom taboru.

Vidjelo se to prije, vidi se i ovih dana, kada predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković govori o novinama skore porezne reforme radi omogućavanja “priuštivog stanovanja “te prebacivanja naglaska s oporezivanja rada na oporezivanje imovine smanjivanjem stope poreza na dohodak". To bi, kako veli, trebalo zaustaviti snažan rast prihoda jedinica lokalne samouprave, kao i povećati plaće. Većini, doduše, za nekoliko desetaka eura naspram enormnim poskupljenjima nakon uvođenja eura, ali - ponukan rastom kreditnog rejtinga i zaposlenosti - Plenković ipak ističe da “Hrvati nikad nisu bolje živjeli”!

Smanjivanje stope poreza na dohodak i oporezivanje imovine, što su željeli neki i u Milanovićevoj vladi, stavit će pred nove izazove socijaldemokrate, prvenstveno (grado)načelnike. Među njima i varaždinskoga gradonačelnika Nevena Bosilja, koji nakon unutarstranačkih izbora nije uspio ući u Predsjedništvo SDP-a, što je pošlo za rukom Lovri Lukavečkom, predsjedniku Gradskog vijeća.

Bosilju, začudo, nije pomoglo čak ni to što je prvi gradonačelnik Varaždina iz SDP-a, koji ima većinu u Gradskom vijeću, što je rijetka situacija u zemlji! Znači li to da je dobar za Varaždin, ali ne i SDP!? Zašto? Pitanja su bez odgovora.