Kao malo koji prije

| 22.3.2021. u 21:24h | Objavljeno u Iz moga kuta

Svibanjski izbori, kao malo koji prije, neizvjesni su u mnogim sredinama pa samim time i zanimljiviji, počevši od Zagreba, koji traži novoga gradonačelnika nakon još uvijek nerazjašnjenog srčanog udara Milana Bandića. Ima, naravno, i drugih sredina u kojima neočekivane zdravstvene tegobe favorita izbornu utakmicu čine neizvjesnom, ali ipak su češći razlog za to politička preslagivanja, točnije izlasci iz političkih stranaka favorita, ili pak odmjeravanja snaga još saveznika i suradnika.

Sve to, ali i još ponešto drugo, vidljivo je u općina i posebice gradova u Varaždinskoj županiji. Jer, sudeći prema najavljenim kandidaturama, jedno bi izbori u Novom Marofu mogli biti dosadni, točnije najmanje neizvjesni jer Siniša Jenkač (još) nema protukandidata koji bi mogao iznenaditi. Isto bi vjerojatno bilo u Ivancu i Ludbregu, ali tu je izlazak Dubravka Bilića i Milorada Batinića iz SDP-a, odnosno HNS-a ipak unio dozu neizvjesnosti u izbore. Naravno, negdje više, drugdje manje.

U Lepoglavi, Varaždinskim Toplicama i posebice Varaždinu neizvjesnost je veća. Među čimbenicima koji utječu da Marijan Škvarić (HNS), Dragica Ratković (HSLS) i Ivan Čehok (nez.) moraju računati na borbeniju izbornu utakmicu je i činjenica da će im se suprotstaviti kandidati stranaka i političkih opcija s kojima cijelo vrijeme blisku surađuju i čine vladajuću većinu.

A upravo je to razlog što je i rezultat izbora za varaždinskog župana od prošle subote postao zanimljiviji. Naime, nakon što je u izbornu utrku za varaždinsku županicu najavila Barbara Antolić Vupora, kandidatkinja SDP-a koji ima u Varaždinskoj županiji „projektnu suradnju“ s Reformistima, sada je svog kandidata istaknuo i njihov glavni partner, HDZ. Iako je bilo u jednom trenutku govora da će u izbornu utakmicu i na županijskoj razini ući Jenkač (čak i skupa s rivalom!?), to je postajalo sve manje izgledno od kada je postao saborski zastupnik.

Vjerojatno je na to najviše utjecao odgovor na dvojbu ima li ili ne smisla da na izbore izlazi kandidat koji ima suprotna stajališta od dosadašnje politike, budući da jer pitanje što će glasači vrednovati: staru agendu, koja je bila tri i više godina ili novu, suprotnu, koja, primjerice, nije baš za suradnju s nekim pojedincima i opcijama? Upravo zato dobro je i jedino ispravno da kandidat HDZ-a za varaždinskog župana bude Anđelko Stričak, predsjednik HDZ-a Varaždinske županije, koji je najodgovorniji za stranačku politiku proteklih godina ne samo na županijskoj razini, nego i gradskim i općinskim.

Je li i koliko ona bila dobra, odnosno što i zašto nudi, morat će zorno objasniti biračima, bez straha na moguće posljedice na državnoj razini, budući da HDZ i za to zna naći rješenje, kao što se vidjelo u petak u Saboru kod glasovanja u sklopu borbe za čelnika VS RH. U suprotnom, neće biti dobro.

Označeno u