Je li već prekasno?

| 1.8.2022. u 21:56h | Objavljeno u Iz moga kuta

Protiv projekta kamenoloma Siljevec u općini Budinščina - koja graniči s Ivancem i Novim Marofom te bi kroz njihova područja mogli prolaziti teški kamioni - ovih se dana izjasnio dio javnosti i političara iz Varaždinske županije, iako su pripreme za eksploataciju pri kraju pa je pitanje nije li sve već otišlo predaleko da se zaustavi.

Naime, još 2019. godine predan je u Općinu Budinščina zahtjev za određivanje lokacija u svrhu istraživanja i eksploatacije tehničko - građevnog kamena kod brda Veliki Siljevec i kod brda Mali Siljevec. Zavod za prostorno uređenje Krapinsko-zagorske županije, kao nositelj izmjene općinskog prostornog plana, odbija zahtjev za područje brda Mali Siljevec jer se ono nalazi unutar područja ekološke mreže vršni dio Ivanščice.

Međutim, zahtjev za područje brda Veliki Siljevec prihvaća u manjoj površini, iako se uz tu lokaciju predviđa turistička zona, a u županijskom prostornom planu kamenolom tada uopće tu nije bio ucrtan!?

Neusklađenost prostornih planova Općine Budinščina i Krapinsko-zagorske županije na lokaciji Siljevec riješena je ove godine, no već u travnju 2019. godine Ministarstvo gospodarstva kreće u provođenje postupka javnog nadmetanje za odabir najpovoljnijeg ponuditelja za istraživanje mineralnih sirovina u istražnom prostoru “Siljevec”, a sve radi davanja koncesije za eksploataciju kamena s prostora većeg od 50 hektara!

Valjda zbog spomenute neusklađenosti planova, dodjela poslova na istraživanju rastegnula se sve do lipnja prošle godine, kada ih dobiva zagrebačka tvrtka Geomin. Odlučilo je tako Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, kojem je u veljači prošle godine predana inicijativa za pokretanje postupka proglašenja Parka prirode Ivanščica, Strahinjčica i Maceljsko gorje!

Stoga je krajnje neodgovorno očekivati da će se izlaz iz ove situacije naći u sukobljavanju gradskih i županijskih dužnosnika te saborskih zastupnika, koje je već počelo, već bi svi skupa trebali u Zagrebu potražiti odgovor na pitanja čemu se to daje prednost i zašto...

Označeno u