Javni interes? Kaj god! Foto: VV arhiva / ilustracija

Javni interes? Kaj god!

| 15.1.2024. u 21:38h | Objavljeno u Iz moga kuta

Svugdje mediji uveseljavaju - pa i (pri)prosto - ali rijetko gdje tome doprinos daju najviši dužnosnici kao u nas, kako aktualni, tako i oni bivši.

Tvrdnju da rast plaća nije "pojela" inflacija, predani rad na izmjenama zakona da bi se spriječilo curenje iz istraga čak i informacija u interesu javnosti, veliki trud da glavni državni odvjetnik postane sudac s nizom kontroverznih poznanstava i odluka - kao što je uskraćivanje nepravomoćne presude Ivanu Čehoku, što je još uvijek predmet ustavnog spora... sve to i tome slično zasjenio interes za Damira Habijana, ministra gospodarstva. Međutim, ne zbog njegovog rada, već seksualne orijentacije, koja je bila čak prva najavljena vijesti središnjeg dnevnika javne televizije!

A sve je počelo u jutarnjim satima prošlog petka, kada je dobar dio portala prenio FB objavu u kojoj ginekolog te bivši ministar zdravstva Darko Milinović pita Andreja Plenkovića bi li bio bolji, odnosno jači ministar gospodarstva, nabrajajući što mu sve kao ide u prilog, a na kraju stavlja svoju i fotografiju Habijana u kupaćim!?

Umjesto da na tome stanu, mediji od predsjednika RH traže osvrt na ovu malicioznu objavu, kao da je ona vrijedna tolike pozornosti ili da je seksualna orijentacija bilo koga stvar javnog interesa. No, Milanović kakav već je, nije prešao preko toga, već je ustvrdio da "zna što misli Ličanin" te izvalio da je Habijan gej, doduše, naglašavajući da tu ne vidi problem...

Očekivano, prvi je reagirao predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković, ustvrdivši da bi se njega proglašavalo Staljinom, diktatorom, faraonom i bezobraznikom da krene govoriti tko je od političara ili novinara kakve seksualne orijentacije.

- Što će se sad dogoditi? Sad će opet šutjeti... Milanović je problem, nije Habijan. Neka moralizatori kažu što misle - rekao je. Oglasio se i Anđelko Stričak, župan i čelnik HDZ-a Varaždinske županije. - Nije ga briga za standard, gospodarski rast, međunarodni ugled države, funkcioniranje institucija... To i nije, međutim, pitanje. Postavlja se pitanje gdje su udruge civilnog društva, gdje su "moralne vertikale"... poručio je Stričak, pitajući se "čekaju li mig iz SDP-a ili Možemo, odobrenje Grbina i Kekin da osude taj ispad".

Rijetki od prozvanih su se oglasili, poput predsjednika SDP-a Peđe Grbina, koji je ustvrdio je Milanovićeva izjava neprimjerena i da bi se on na njegovom mjestu ispričao. Naravno, potonje se nije dogodilo, a teško da će se dogoditi.

Dobro znamo kakav nam je "predsjednik sa stavom". No, ako se već ne može suzdržati komentara kad za njih nije mjesto, barem bi trebao znati što to uopće komentira i kako da to učini tako da ne ispadne što valjda ne želi, a ne da tresne kao što je u petak - "nije čovjek u ormaru, čovjek živi normalan život"!? Ili predsjednik zapravo dobro zna što radi, što to naš narod voli?