Izazovi kroz vrijeme

| 30.8.2021. u 21:54h | Objavljeno u Iz moga kuta

Već gotovo 77 godina Varaždinske vijesti, koje su ovaj tjedan izdale 4000. broj svog tjednika, nastoje informirati o relevantnim i/li zanimljivim događajima prije svega u lokalnoj zajednici, zatim zemlji, a onda i svijetu. Danas, kada su informacije dostupnije nego ikada, nije dovoljno, međutim, informirati, već valja ići dalje: ukazati na trendove, poželjne i manje poželjne, dati perspektivu kroz razna pa i oprečna stajališta, nadahnuti dobrim stvarima, ali i ukazati na loše.

To su naša trajna nastojanja, kojima smo nekad više, ponekad manje bliži. Nikad, naime, nije bilo jednostavno raditi u javnom interesu, a ne nekom partikularnom, bilo vlasti, interesne grupe... Izazova za posrnuće nije manjkalo nikad pa tko ni danas: što zbog društvenog okruženja i bremena koje nosi, što zbog ljudske prirode, kao i napretka tehnologija koje na vidjelo daju sve dobro, ali i loše u nama...

No, dok su ljudske vrline i mane poznate jer su skoro pa i stalne, tehnologija se ubrzano mijenja, što donosi nove izazove. A internet je već neko vrijeme glavni, tehnološki izazov, koji ljudima daje sjajne prilike, ali i stvara pritiske kakvih nije bilo. Nemoguće ih je sve izbrojiti jer “niču” gotovo iz dana u dan.

Vidjelo se to i ovih dana, kada smo radili naoko jednostavnu temu: sporenja oko službenog vozila. Budući da od ministarstva pravosuđa i uprave nismo dobili zatraženo tumačenje mogu li ili ne (grado)načelnici, koji su to 24 sata, koristiti službena vozila i tijekom odmora kojeg službeno ni nemaju, na našem internetskom portalu prezentirali smo dostupna stajališta. To smo prenijeli i na našim FB stranicama. I tu se dogodilo nešto, blago rečeno, neugodno.

Uz standardne uvrede, netko tko se osjeća moćnim pod izmišljenim je profilom, kako nam je potvrdila policija, otišao je puno dalje: napisao je, naime, kako je glavni urednik “podmazan” od bivše vlasti i zato Varaždinske vijesti zanima korištenje službenih vozila, iako se o tome pisalo i ranije, ali nikome tada nije palo na pamet da zbog toga proziva novinare za korumpiranost.

Od medija i novinara, opravdano, očekuje se i traži da budu beskompromisni u zaštiti javnog interesa, daju prostor raznim stajalištima i tome slično, a istovremeno ih se za sve i svašta vuče po sudovima, proziva za korupciju, prijeti pa i napada! Naravno, ne radi se sve to javno jer argumenata nema, već uglavnom putem društvenih mreža, koje danas lijepo žive budući da je tu malo toga regulirano, što daje privid veće otvorenosti i slobode, iako u pozadini nerijetko stoje manipulacije u vezi osoba, njihove imovine...

No, nije to ništa što slijedi. Danas su problem lažne tvrdnje, sutra će biti lažne fotografije, snimke... Ako će novinari zbog svega i svačega na sudove, a anonimci moći lagati i napadati bez posljedica, kakvu poruku šaljemo i kuda onda to idemo?

Označeno u