Ipak je jasno

| 29.11.2021. u 21:39h | Objavljeno u Iz moga kuta

Ipak je danas, više manje, jasno zašto se mjesecima prozivalo Jasnu Jakovljević, intendanticu HNK u Varaždinu, iako se o (ne)prilikama u varaždinskom kazalištu nije raspravljalo tamo gdje se treba: varaždinskom Gradskom vijeću, tijelu koje predstavlja njegovog osnivača.

Nakon što se kazalište nesmiljeno valjalo po (medijskom) “blatu”, ta je točka skinuta s dnevnog reda zbog - čuvanja digniteta!? Čuvanja da, ali ne HNK i njegovog digniteta, već prešutne vladajuće većine, koja je zamalo pukla pritisnuta ucjenama, napadima i optužbama bez valjanih argumenata.

Jer, da je uistinu bilo takvih opravdanih sumnji u nezakonitost u radu HNK, kako su tvrdili članovi platforme Budimo grad, zar bi gradonačelnik Neven Bosilj javno zahvalio Jakovljević na učinjenom i posebice što će biti savjetnica za kulturu, nakon što odstupi s mjesta intendantice? Ili bi predsjednica ŽO SDP-a Barbara Antolić Vupora pisala kako “mr.sc. Jasna Jakovljević, intendantica - obnoviteljica HNK Varaždin, ostaje upisana u najveća postignuća varaždinske nacionalne kuće kulture”, poručivši joj “veliko hvala za tebe i tvoj trud, kad već razum nije prevladao”?

Nasuprot tome, platforma Budimo grad pozdravlja ostavku Jakovljević, koju smatra “logičnim epilogom”!? Kako pojašnjavaju, drže da bi “svaka odgovorna i savjesna osoba svoj mandat stavila na raspolaganje već na osnovu opravdane sumnje u nezakonitost njenog postupanja, a kamoli na utvrđene višegodišnje nepravilnosti u vođenju ustanove”. No, kakve bi to bile opravdanje sumnje u nezakonitost, nažalost, ne pojašnjavaju. Umjesto toga, uglavnom se pozivaju na gradska revizijska izvješća, kao da je uistinu krimen to što su glumci dobivali primjerice, dodatnu naknadu za snimanje za HRT, koji je to i platio. Ili, kao da sva mišljenja revizora u vezi Svečanog bala uistinu na mjestu...

Ipak, bez valjanih argumenata, intendanticu su uspjeli maknuti, i to već dobro poznatom metodom: medijskim pritiskom osoba koje su u vezi s ambicioznim zaposlenicama kazališne kuće. Ali uz koju cijenu?

- Što se tiče našeg angažmana, mi ćemo se i dalje držati onog što smo obećali u kampanji. Inzistirat ćemo na zakonitosti, transparentnosti i racionalnom trošenju javnog novca i javno ukazati na situacije u kojima se ta načela krše, poručuju iz platforme Budimo grad.

Dakle, baš ništa sporno u PBG ne vide u istupima svojih članova u vezi kazališta. Dapače. No, ako je tako, neka javno objave tko je i kada u varaždinskom HNK namjeravao sebi osjetno podići plaću, vidio se već na mjestu ljudi, koje su upravo oni sada izgurali iz varaždinskoga kazališta, i to u trenutku kada je pokupilo vrijedna priznanja! Ili kako je došlo do zadnjih zapošljavanja...

- Uloge će u mom mandatu dijeliti struka, a ne politika, poručuje varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj. No, misle li tako i u platformi Budimo grad?

Označeno u