Spice: Hajka, a ne afera

| 10.1.2022. u 21:53h | Objavljeno u Iz moga kuta
Ljekarne VŽŽ

Danas se sa sigurnošću može reći da se klupko svih sumnjivih poslova bivšeg premijera Sanadera počelo odmotavati kad je Večernji list razotkrio aferu Spice: pokušaj menadžerskog preuzimanja Podravke novcem kompanije. Afera Spice je majka svih kasnijih istraga i najkrupnijih afera.

Tu je sve počelo, iako se isprva nije činilo da će istraga - o tome kako je bivši potpredsjednik Vlade Polančec uvalio Podravku u velike financijske probleme jer je koordinirao grupom menadžera koja je bez vlastitog novca željela vlasnički ovladati perjanicom regionalne prehrambene industrije - voditi prema dekonstrukciji staroga HDZ-a i Sanaderu, koji je s Hernadijem dogovorio INA-u za novčanu protuuslugu, a realizaciju je povjerio Polančecu, koji je iskoristio priliku da iskamči novac za svoje interese u Podravki…

Tako je još 2012. sumirao komentator dnevnog lista nakon brojnih napisa o slučaju Spice iz pera svog kolege iz Koprivnice, koji je za njih kasnije i nagrađen, a zatim - otpušten!? A onda je iz tog lista otišao i komentator. Čudno? Pa i ne baš, gleda li se s današnje perspektive: umjesto u zatvoru, Polančec i većina ostalih okrivljenih u slučaju Spice, među kojima je i Milan Horvat, pravomoćno su oslobođeni svake krivnje!

I što se sada može zaključiti? Da su prozvani u ovom slučaju nedužni, a spomenuti poslužili za plasman krivih konstrukcija onih koji su ih stvarali? Tako bi se zaključilo u zemljama u kojima postoji povjerenje u pravosuđe, odnosno presude. No, Hrvatska, nažalost, nije među njima. Dokaz tome je i to što spomenuti komentator sada u drugom listu da "akteri afere Spice nisu nevinašca", nisu žrtve?

U prilog ovih smjelih tvrdnji, uz nagađanja oko pozadine OTP-ovog kredita Podravci i uzdizanja bivšeg državnog odvjetnika, navodi se tek da je žrtva koprivnička kompanija jer je zbog afera izgubila stotine milijuna kuna na kredite, ako ne i više. Možda, ali ako je tako, zar onda za tu i reputacijsku štetu, ako su okrivljeni oslobođeni, nije odgovoran netko drugi? Primjerice, oni koji su ih prozivali, javno i iz pozadine, i tako stvorili aferu koje, sada vidimo, nije bilo!

Ili su možda suci neznalice? Ili su svjesno sudili mimo “kompromitirajućih” činjenica? Njih i danas vidi spomenuti, i to bez analize presuda, olako pristupajući svemu pa tako piše da je "manje važno jesu li menadžeri pokušali preuzeti Podravku" ili čak o HDZ-u kao "dokazanoj zločinačkoj organizaciji", ne shvaćajući da bi to bio tek kada bi takav bio statut…

Zbog medijskih hajki, vođenja procesa na ulici, nije samo stradala Fima, već i neke druge tvrtke iz Varaždinske županije. I još štošta. Hoće li zbg toga netko odgovarati? Teško, jako teško. No, to treba imati na umu jer povijest kao da se želi ponoviti. Doduše, nešto izmijenjeno. Nakon napisa o zainteresiranosti Kutjeva za Koku, sada u Koprivnici pišu o tome kako bi Podravka mogla kupiti Vindiju, dakle, privatnu tvrtku državna!?