Dobra prilika

| 7.8.2023. u 21:43h | Objavljeno u Iz moga kuta

Više je komunalnih i drugih izazova na koje treba odgovoriti i riješiti u Varaždinu, među kojima se svakako izdvaja balirani otpad. No, hoće li se to smetlište na otvorenome konačno riješiti ne ovisi više o Gradu Varaždinu, budući da je za zbrinjavanje bala proveo sve što je dogovoreno u nadležnom ministarstvu.

Rješenje sramote u Brezju ovisi o Vladi RH, koja treba odobriti zaduživanja radi sanacije. Kada bi to moglo biti na sjednici Vlade RH, pitanje je koje smo im postavili prije dva tjedna, ali odgovora još nema. Međutim, ima i drugih problema čije rješenja ne ovisi o Zagrebu, već samo o volji gradske vlasti. Istina, nisu toliko veliki, ali nisu ni beznačajni, budući da tište stotine građana.

Jedan od takvih je problem s kojim su se susreli vlasnici stanova uz raskrižje Supilove i Zagrebačke ulice, odnosno zgrade VTC-a. Zapravo, radi se o dva problema. Naime, kao što se izvještavalo, novi vlasnik VTC više ne dopušta ostavljanje vozila vlasnika stanova u susjednim zgradama na svom zemljištu, odnosno ono koje pripada najvišoj zgradi u Varaždinu. A budući da se to zemljište VTC-a proteže skoro do okolnih zgrada, to je uzrok drugom, možda i većem problemu: vlasnici stanova u susjednim zgradama ne mogu do ulaza vozilima osim ako ne voze po tuđem zemljištu!

Koliki je to problem, zorno se vidjelo prije nekoliko mjeseci kada je postavljena ograda oko VTC-a. To je izazvalo incidente pa i reakciju stanara, koji su ukazivali da im se treba omogućiti nesmetani pristup ulazima. I to ne samo njima, nego i drugima.

- Imamo svega metar svog zemljišta oko zgrade, tako da nemamo gdje ostaviti ni spremnike za otpad, a kamoli vozila. Najžalosnije je da ni hitna pomoć ni vatrogasci neće moći do naših ulaza, ukoliko se postavi čvrsta ograda na rubu nakaradne parcele, koja je nastala zbog koruptivnih radnji u prošlosti, ukazali su vlasnici stanova zgrade u Supilovoj 48 varaždinskom gradonačelniku Nevenu Bosilju.

Od gradonačelnika su stoga tražili da Grad Varaždin razmotri proglašenje javnog dobra na dijelu prostora oko VTC-a kako bi mogli do svojih ulaza, a najavljivali su i privremenu mjeru te parnicu za osiguranje prava pristupa i prolaza.

Međutim, vlasnici okolnih stanova i vlasnik VTC-a u međuvremenu su postigli dogovor. I to razuman. No, on ovisi o tome hoće li Grad Varaždin otkupiti dio zemljišta za javnu prometnicu, uz darivanje gotovo iste površine zelenila. I prijedlog o utvrđivanju cijene je razuman: srednja vrijednost procjene vještaka obiju strana, uz odgodu plaćanja. Može li se na ovakav prijedlog oglušiti u Gradu Varaždinu? Ne! Stoga treba izaći pred stanare i jasno im reći prihvaća li se ono ili ne te objasniti zašto. Ako se ne prihvaća, onda treba ponuditi bolje rješenje.

Ako ništa drugo, onda zato što je za sadašnju situaciju kriva i javna služba, svjesno ili ne, koja je danas dio gradske uprave.

Označeno u