Derikože i borci

| 22.1.2016. u 11:48h | Objavljeno u Iz moga kuta

Zna se tko su agenti krupnog kapitala i tko radi za njih. Mi smo se, čvrsto i, ako želite, bezobrazno suprotstavili nekim derikožama. Borili se protiv krupnog kapitala i banaka. Nisam ksenofob, ali sa strancima i gubernatorima koji dolaze iz Beča i Milana nisam razgovarao. Ne, nisu ove rečenice o „sukobu rada i kapitala“ iz usta Josipa Broza Tita tamo negdje 1945. ili Vladimira Lenjina iz još ranijih godina iako bi neki mogli i to pomisliti. Ovako je u petak, osvrćući se na razgovore budućeg predsjednika Vlade s bankarima, prozborio Zoran Milanović, u čije je vrijeme javni dug porastao s 212 na 280 milijardi kuna, i to zaduživanjem upravo kod stranih „derikoža“ koji su samo za kamate lani dobili desetak, a ove bi mogli oko 12 milijardi kuna.

Dakle, iako se javno galami protiv banaka i bankara, njih se debelo servisira. Stoga bi svaki predsjednik Vlade trebao itekako voditi računa o obvezama prema bankama, kreditnom rejtingu i odnosima s bankarima. Dakle, itekako bi trebao razgovarati s njima. Naravno, ako ima imalo pojma o financijama i uistinu mu je stalo do boljeg standarda. Da je još Milanović gotovo uvijek spreman na sukobe protiv „kapitala“ i po drugim osnovama, iako za to često nema realnog opravdanja – osim što time zamagljuje stvarne (ne)prilike, koje obilježava manjak radnih mjesta i iseljavanje – zorno se vidjelo i dan prije čakovečkoga stranačkog skupa na posljednjoj sjednici njegove Vlade. Odmah na početku pohvalio se svojom prvom mjerom – ukidanjem javnoovršiteljske službe. Kao, nije htio da se „od ljudske muke radi privatni biznis“, odnosno radi „zaštite standarda građana“!?

No, istina je opet potpuno suprotna. Da su i u nas zaživjeli kao u nizu europskih zemalja, javni ovršitelji ne bi bili ništa drugo nego medijatori između dužnika i vjerovnika pa ne bi bilo skidanja novca s dužnikova računa bez ikakve obavijesti i drugih nemilih situacija kojima smo svjedoci. Međutim, prestrašen za svoje milijunske prihode od ovrha – čiji su troškovi često veći od samog duga – interesni lobi krenuo je protiv javnih ovršitelja preko medija i vladajućih žestoko, a predvodnik u tome bio je dnevni list koji je kupio onaj tko najviše zarađuje na ovrhama! Hoćemo li ovaj tjedan dobiti nešto bolje od dosadašnje Vlade, odnosno ovih „boraca protiv krupnog kapitala i zaštitnika standarda građana“?

Za nadati se, iako članovima nove Vlade još ni imena nisu poznata, izuzev mandatarova. Postoje samo nagađanja, poput onih da će visoke pozicije u vlasti imati Robert Podolnjak i Ladislav Iličić. Iz HDZ-a Varaždinske županije ne čuje se ni jedno ime, iako ima što ponuditi, poput dr. Josipa Križanića, stručnjaka iz realnog sektora. Pa neće valjda i varaždinski HDZ proći kao varaždinski SDP, koji nije imao baš ni jednoga svog čovjeka među stotinjak glavnih dužnosnika!?