Čudna presuda

| 19.8.2024. u 21:15h | Objavljeno u Iz moga kuta

Je li opravdano Visoki kazneni sud ukinuo oslobađajuću presudu Mladenu Jozinoviću, prozvanom “uhljebom stoljeća”, kojem će se opet suditi za to što si je isplatio naknade i bonuse? I, ako zbog toga treba netko odgovarati, ne bi li to trebali oni koji su sve znali?

Nakon razgovarao sa županima sjeverozapadnih županija, Jozinović je prvo angažiran kao savjetnik, a zatim direktorom tvrtke Piškornica, a onda je za došao i na čelo tvrtke kćeri Piškornica-SO.

Ispočetka, radio je pro bono, a kako se posao razvijao, nakon razgovora sa županima, odobrena mu je naknada. Piškornici-Sanacijsko odlagalište posebno je rasla dobit pa su župani i na skupštini razgovarali o tome da mu se isplati nagradu za rad u visini od 10 % dobiti. No, kako se čulo na sudu, župani i ostali iz nadzora odbora Piškornice nisu donijeli tu odluku jer su smatrali da se tvrtka majka nema pravo uplitati u rad tvrtke kćeri Piškornica - SO, koja nije imala ni nadzorni odbor niti skupštinu, tako da je sve odluke donosio sam Jozinović.

Isplate naknada i bonusa Jozinoviću nitko nije dovodio u pitanje, što najbolje potvrđuju riječi župana “mi nemamo protiv nagrade ništa”. Međutim, sve se promijenilo kad se Jozinović nije našao na istoj “valnoj duljini” s novom vlašću u Varaždinskoj županiji. Župan Radimir Čačić rekao mu je da će se ubuduće raditi drukčije, a ako neće slijedi sve ono što se i dogodilo. O hajci, koja je krenula iz jednog dnevnog lista nakon susreta u Zlatnim goricama, bilo je riječi na sudu.

- Žrtva sam onih koji su sve znali, ali nisu htjeli izgubiti mandat, odnosno onih koji su imali neke svoje računice zbog kojih, primjerice, Varaždin i danas ne zna što bi s otpadom. Dogovorio sam kupoprodaju varaždinskog MBO-a za 24 milijuna eura, kao i bankarski kredit. A s Podravkom sam dogovorio izgradnju energane. Zbog dobrog poslovanja, uvjeravali su me da će na Skupštinu staviti i moje bonuse, ali nisu. Prali su ruke. Javno sam sramoćen, prozivan uhljebom godine, a stvorio sam veliku vrijednost. Bez obzira na medijsku hajku i sramoćenje, mogu reći da sam posao radio časno, nikad nisam uzimao kuverte rekao je u svojoj obrani Jozinović.

S obzirom na sve navedeno, Županijski sud u Varaždinu oslobodio je Jozinovića od optužbi u vezi isplata, dok je Trgovački sudu u Osijeku odbio zahtjev za utvrđivanje ništetnosti ugovora o isplatama. I jedan i drugi sud drže da u zakonu ne postoji obveza prema kojoj bi direktor jednog poduzeća trebao odobrenje za isplate od strane tijela drugog poduzeća.

Ako VKS misli drukčije i za to ima čvrste argumente, zašto nije tako i presudio, već traži novo suđenje na Županijsom sudu u Varaždinu, koji bi sad trebalo Jozinovića osuditi, i to na temelju istih dokaza!?