Čačić i (o)pozicija

| 14.12.2020. u 21:49h | Objavljeno u Iz moga kuta

Varaždinski župan Radimir Čačić nema skoro nikakvu opoziciju u Skupštini Varaždinske županije. Tu i tamo čuje se glas ili dva protiv njegove politike i ponašanja, ali na kraju prođu njegovi prijedlozi, kao da je nepogrešiv i da se baš ništa ne bi moglo drugačije, bolje... Zorno se to vidjelo na nedavnoj sjednici.

Zašto je baš Varaždinska županija, uz Međimursku, vodeća u EU po broju zaraženih, gleda li se broj stanovnika, što sa sobom nosi i najteže posljedice: 173 preminula od početaka zaraze, a samo u 13 dana prosinca već 69!? Koji je uopće smisao liječenja oboljelih na četiri lokacije, umjesto na jednoj? Je li bilo nužno postavljati šatore? Je li zbog toga broj zaraženog zdravstvenog osoblja i onog u samoizolaciji razmjerno veći? Zašto je u jednom trenutku uzmanjkalo respiratora, koji dolaze i donacijama poduzetnika, dok bolnica, uz pet pravnika, troši stotine tisuća kuna za promidžbu, vanjske odvjetničke usluge i slično, i to u sudskim postupcima koje ne može ni dobiti? I misli li se nešto poduzeti za ozbiljniji pad broja novooboljelih i preminulih?

Ni jedno od ovih pitanja nije se čulo tijekom sjednice varaždinske Županijske skupštine. Umjesto toga, ukazivalo se najviše na pomoć gospodarstvu. Ali kako. Naime, najspornije je ispalo uređenje vinskog podruma i natkrivanje atrija, iako je to zapravo u funkciji vinara, dakle gospodarstva. Naravno da se o milijunskim troškovima uređenja podruma, kao i natkrivanja, može i treba itekako diskutirati jer iznosi nisu mali, ali nešto je drugo potpuno ih dovoditi u pitanje. Pogotovo u smislu da se gospodarstvu uzima novac umjesto da mu se ostavlja ili vraća, a onda se daje prijedlog po kojem bi se činilo manjim dijelom.

Kao što su to predložili vijećnici HNS-a, koji su nakon odustajanja Milorada Batinića, izabrali jedinog kandidata za predsjednika, Stjepana Čuraju, koji je dobio 394 od 560 glasova delegata. Vijećnici HNS-a ukazivali su na pomoć poduzetnicima, ali onda predložili da se većina novca usmjeri za cjelodnevni boravak i sport. Župan Čačić nema skoro nikakvu, a još manje kvalitetnu oporbu. A to nije dobro za njega, a još više za Varaždinsku županiju. No, za to je ponajmanje on kriv. Hoće li se to promijeniti zbog predstojećih izbora ili će i na njima odnijeti pobjedu?

Označeno u