Blagdanska trgovina

| 25.12.2015. u 11:06h | Objavljeno u Iz moga kuta

Kraj ove godine na političkoj pozornici prolazi u iščekivanju „rođenja“ – vladajuće većine. Pregovorima o tome kao da nema kraja. Taman kada se čini da je netko odustao, slijedi novi rok, poziv i obrat: dojučerašnji „rasisti“, „fašisti“, „komunisti“, „foteljaši“, “konvertiti”, „mostobrani kriminalnih organizacija“… postaju prihvatljivi sugovornici. Štoviše, oni s kojima se jučer nije moglo ni sjesti za stol, sada su politički partneri. Čak i uz pomoć bizantinskih trikova.

Toliko o principima, vjerodostojnosti, argumentima onih koji su Hrvatsku vodili ili je žele voditi. A kakvi su oni, kao što se sada jasno vidi, još nam država dobro stoji. Predobro, rekli bi neki. Stoga, ako zbog ičega, onda su pregovori korisni upravo zbog političkog, moralnog, pa i stručnog razgolićenja tzv. političke elite i njezinih pripadnika, odnosno njihovih dogovora i trgovine. Ne vrijedi to samo za državnu nego i lokalnu razinu.

Zorno to pokazuje primjer Varaždina, gdje su se nagađanja o izvanrednim izborima pokazala – bespredmetnima – sudeći po onome što se čulo ovih dana. Naime, i prije sjednice Gradskog vijeća pojedini su vijećnici objašnjavali zašto će podržati prijedlog proračuna gradonačelnika Gorana Habuša. Svašta se tu čulo od onih čija se podrška baš nije očekivala, što je samo dodatno otvorilo sumnje u trgovinu zbog, primjerice, asfalta u ulici, novog pročelja... Iza proračuna tako staje prof. dr. Marijan Cingula iz kluba HDZ-a. On dosada nije nalazio lijepih riječi za rad Habuša. Štoviše, i dalje ga poziva na ostavku. No podršku daje, ali ne zbog proračuna, već zato što „sada nije racionalno mijenjati vlast“. Naime, drži da bi građani imali samo troškove, ali ne i koristi jer se ništa ne može napraviti u godinu i pol, no ipak očekuje da vladajući u tom razdoblju završe svoje projekte!? Uistinu osebujno objašnjenje za nekoga tko je vodio udruženje certificiranih članova nadzornih odbora.

Ništa manje čudesno objašnjenje svoje potpore proračunu daje još jedan vijećnik iz kluba HDZ-a. U stvari bivši član Zdravko Golub, koji je istupio iz HDZa nakon što mu je poručeno da ne može biti u stranci zbog podrške proračunu, koji on ocjenjuje – hrabrim i vrlo optimističnim. No zapravo je preoptimističan jer se, primjerice, ne vidi kako bi to država mogla 2016. dati desetke milijuna kuna za bale kad je to ove godine odbila. Prof. dr. Zvonimir Sabati, čelnik HSSa, koji se odlučio na šutnju prije sjednice, poručuje strankama da u glasovanju o proračunu razmotre i isplati li im se uopće izbori ili ne, odnosno kako bi prošle.

Uz takve „oporbenjake“ nije čudo da je Habuš izbjegao izvanredne, nego bi bilo čudno da 2017. ne dobije i redovne izbore.