Adventski iskorak

| 3.1.2022. u 21:42h | Objavljeno u Iz moga kuta

Tražite li blagdanski okićen grad, koji odiše duhom božićnih i novogodišnjih blagdana, onda je to nedvojbeno Varaždin. Okićene ulice i trgovi zovu posjetitelje iz okolice i izdaleka pa su brojni posjetitelji u prosincu otišli u bajkoviti Varaždin.

Tako u Štajerskom tjedniku započinje reportaža o Adventu u Varaždinu, koja odiše oduševljenjem autorice. Nije, naravno, samo ona oduševljena kako su adventski dani izgledali u varaždinskom povijesnom središtu. Uređeni trgovi i ulice u prvom redu su privukli posjetitelje iz bliže okolice, zatim Zagreba, Maribora i Karlovca, ali i mjesta s jadranske obale, pogotovo tijekom vikenda kada je teško bilo naći slobodno mjesto za vozila, kao i na terasama ugostiteljskih objekata, koje su bile pune i zbog natprosječno visokih temperatura, ali i blagih protuepidemijskih mjera.

Kriza je i prilika, a organizatori Adventa u Varaždinu su je iskoristili. Dok su slovenski ugostitelji mogli samo sanjati o radu na štandovima, naši su to mogli bez problema. I to je, nesumnjivo, utjecalo na dolazak Slovenaca. Međutim, dolazili su i drugi. Što zbog blizine, što zbog toga što su debelo podbacile druge sredine. Prvenstveno višekratno nagrađivani Advent u Zagrebu: sad je, primjerice, kod uspinjače na Gornjem gradu svega pet-šest kućica s ugostiteljskom ponudom s grupicama posjetitelja, dok se ranijih godina od njih gotovo nije moglo proći.

U Varaždinu je bilo više toga nego inače, od ukrasa do ugostiteljske i druge ponude. Međutim, može se i mora učiniti više, želi li se trajno pozicionirati na adventskoj turističkoj karti. Tako bi trebalo naći primjereniju lokaciju za “adventski kotač”, koji je najveći ovogodišnji iskorak, uz prošireno klizalište. Svjesni su toga i organizatori pa se za nadati da će se naći rješenje, a ne odustati od ove atrakcije koja je prvi put viđena baš u Varaždinu. Možda bi se mogao postaviti na garaži na Kapucinskom trgu, a klizalište vratiti kod Strog grada, koji je gotovo zaboravljen, što naročito čudi posjetitelje naučene na bogatstvo sadržaja tijekom Špancirfesta upravo podno zidina.

Hoće li se uspjeti ponoviti ovaj uspjeh s kraja 2021. i početka 2022. i još otići korak dalje ovisi i o tome hoće li se i kako drugi uključiti u program i sadržaje Adventa u Varaždinu. Tako bi se, primjerice, moglo imati više nastupa zborova i KUD-ova s prigodnim blagdanskim programom, kao što je to u Ivancu. Nesumnjivo, i Varaždinska bi županija mogla doprinijeti s još nečim, osim uređenja dvorišta županijske palače i prozora na kojima su se pojavili likovni radovi, umjesto da su zadržani turistički lokaliteti koji mogu pobuditi interes turista.

A konačno bi trebalo u funkciju staviti i vrh vodotornja, koji je idealan za vidikovac i još ponešto, pogotovo ako se ugradi panoramsko dizalo...

Označeno u