Adventi oko nas

| 9.1.2023. u 21:28h | Objavljeno u Iz moga kuta

Ušli smo u novu godinu, a iza nas je ostao kraj godine uz koji sve više gradova, ali i općina priređuje prigodne, adventske sadržaje, koji se ponegdje protežu sve do prvih dana siječnja. Tim povodom održavaju se i izbori za najljepši advent, kojih je sve više, kao i konkurencije.

Dugo je godina po obujmu i kvaliteti sadržaja Advent u Zagreb proglašavan najljepšim, i to ne samo u nas, nego i u Europi. Bilo je to vrijeme gradonačelnika Milana Bandića, USKOK-ovog osuđenika, čiji su suradnici namještali natječaje za dodjelu mjesta na javnim manifestacijama zbog čega su krajem prošle godine i osuđeni. Sada toga nema, ali ni Adventa u Zagrebu kakav je nekada bio.

- Prošećete desetak puta po centru metropole u protekla tri tjedna i vidite pustoš u gradu i k tome još bacite oko na vremensku prognozu da baš ne pokisnete kao crkveni miš dok plaćate debrecinku i dva deci kuhanog vina, postavljate si pitanje jeste li ipak nešto od tog glasovitog božićnog sjaja propustili, izvještavali su zagrebački novinari sredinom prosinca, pitajući se je li krivo vrijeme, cijene čaja od 40 kuna ili burgera 130 kuna ili...

Advent u Varaždinu, manifestacija koja je krenula nekako kao i zagrebački Advent, ako ne i ranije, bila je uz bok adventskog događanja u metropoli. No, otkada su se prije dvije godine počela birati najljepša adventska događanja, pobjeđuje Osijek, koji kao puno veći grad jednostavno lakše dolazi do više glasova na društvenim mrežama.

Tako je bilo i ove godine, ali to nije rastužilo varaždinske turističke djelatnike. Dapače, Turistička zajednica grada Varaždina, organizator varaždinskog Adventa, ističe da se iznimno ponosi visokim plasmanom koji potvrđuje ne samo uspjeh samog adventskog festivala u Varaždinu, koji je postao trajni dio manifestacijske godine, već i privlačnost Varaždina kao destinacije, i to zimske.

Zadovoljstva dakle ne manjka, ali ni konkurencije jer adventskih festivala imaju ne smo gradovi, nego i općine. Dogodine će ih biti i više i duljeg trajanja. Upravo zbog toga će se trebati dodatno angažirati kako bi se zadržao i povećao interes za njih, koji je u prvoj polovici prosinca bio manji zbog lošeg vremena. Radi toga, možda bi adventski festival trebao početi već sredinom studenog pa i ranije, kao što je u nekim europskim gradovima, čime se donekle smanjuje rizik za ugostitelje u kućicama koji snose rizik zbog slabog vremena.

Naravno, trebat će i novih atrakcija, kao što je bio karusel ili prije toga kotač u Varaždinu, koji bi se mogao i kupiti, ako se nađe primjerena, trajna lokacija. No, svakako bi valjalo razmisliti na koji način adventsko festivalsko događanje proširiti na okolicu Starog grada ili možda na vrh vodotornja, koji je idealan za vidikovac... Jer, samo noviteti vode k još boljim rezultatima.

Označeno u