A sad p(r)ozvani?

Napisao/la: -

Nakon što je najavio projekt svog Kulturnog centra, Kerekesh Teatar pokrenuo je i javnu raspravu o raspodjeli javnog novca u kulturi, osobito kazalištu, kao što je prethodno na problematizirao (ne)dodjeljivanje javnih priznanja i nagrada, koje se daju po “redoslijedu, a ne prema zaslugama”, što su osjetili i na “vlastitoj koži”...

Financije bi trebale zanimati, kako navode, svakog poslodavca ili vlasnika.

- Kultura može biti profitabilna, a osnivanje komercijalnog kazališta nije moguće. To ne postoji. Postoji samo aktivno i neaktivno kazalište, postoji puno i prazno kazalište, postoje poznati i manje poznati glumci, postoji dobra promocija i loša promocija, a kvaliteta..., stoji u uvodu objave na Facebook stranicama.

- Ne morate uživati u našim predstavama da biste shvatili naše poslovanje, razloge nezadovoljstva i lošu raspodjelu financija u Gradu i Županiji. Kerekesh Teatar je neprofitna organizacija, nije tvrtka. Dakle, mi sav naš profit ulažemo u novi projekt, poput predstave ili filma, sudjelujemo u humanitarnim akcijama, promoviramo Varaždin, Varaždinsku županiju i Hrvatsku, moglo bi se reći - doprinosimo zajednici... A u 2019. Kerekesh Teatar dobio je od Ministarstva kulture ukupno 40.000 kn za dvije nove predstave, jubilarni 10. Tjedan smijeha te gostovanja, dok je od Varaždinske županije dobio grandioznih 3.000 kn za 10. Tjedan smijeha, a troškovi festivala su veći od 600.000 kuna. Za 10. Tjedan smijeha i 2. Ljeto na Aquacityju od Grada Varaždina dobiveno je ukupno 150.000 kn, tako da je gradonačelnik Ivan Čehok najbolje do sad prepoznao rad Kerekesh Teatra, stoji u objavi na čijem se kraju nalazi i anketa s pitanjima, primjerice, zna li se da je Kerekesh Teatar, prema omjeru dobivenog novca i prodanih ulaznica, posluje bolje od svih javnih ustanova u kulturi u Gradu Varaždinu, zatim da je HNK u Varaždinu ove i 2018. od Grada Varaždina dobio više od devet milijuna kuna, a ostvarilo prihode od 1,6 milijuna, dok je Kerekesh Teatar od Grada Varaždina dobio 65.000 kuna, a ostvario više od 2,3 milijuna prihoda, kao i da u HNK-u ima glumaca koji u godinu dana ne odigraju ni jednu predstavu, a primaju punu plaću, odnosno da neke predstave HNK u Varaždinu imaju troškove veće od 300.000 kuna, a imaju manje od pet izvedbi, dok svaka predstava Teatra ima ili će imati najmanje 100 izvedbi...

Vaninstitucionalna praksa, vele, postala je važnija od institucija. Ovime je pokrenuta tema što se i zašto sve (ne)financira u kulturi pa je za očekivati i odgovor p(r)ozvanih, prije svega gradskog Savjeta za kulturu, a ne bi bilo loše da se koja veli i na Gradskom vijeću, tim više što je najpozvanije za strategiju u kulturi.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.