A poreznici?

| 3.2.2020. u 22:08h | Objavljeno u Iz moga kuta

Ni na varaždinskoj političkoj sceni, očekivano, nije moglo ostati nezapaženo da je - nakon napisa o tome što (ni)je upisao u svojoj imovinskoj kartici - ministarsku fotelju morao napustiti i Milan Kujundžić, već četrnaesti ministar koji je otišao iz Vlade Andreja Plenkovića.

Upravo su to varaždinski esdepeovci predbacili Anđelku Stričaku, nakon što je kao zastupnik i predsjednik ŽO HDZ-a ukazao da na sjeveru pravomoćno osuđene zastupnike ima jedino SDP, koji govori protiv korupcije, a istovremeno opstruira početak rada Visokog kaznenog suda... Stričak nije mirno prešao preko prozivke SDP-a, koji je HDZ-u predbacio i „sistemsku korupcijsku hobotnicu, koju 30 godina tako uspješno implementira“.

Navodeći da se diglo „podosta prašine zbog šlampavog popunjavanja imovinskih kartica“, Stričak je u odgovoru SDP-u ukazao da je nedavno „smijenjen cijeli zapovjedni lanac za samovoljno prevoženje civilne osobe u helikopteru HRZ-a“, dok „u mandatu bivše SDP-ove Vlade za krađu 153 komada automatskih pušaka, pištolja, snajpera... iz policijskog skladišta nije odgovarao nitko, nitko nije smijenjen, razriješen ili suspendiran.“

Stričaku su neki odmah predbacili da imovinske kartice nisu šlampavo ispunjene, već namjerno, čime se krši zakon. Ali i ne samo to. Stričak je „zamoljen“ i da prestane pričati o krađi, pogotovo što nema dokaza krivnje!? No, bit je baš u tome.

Naime, budući da ni nakon pet godina nitko nije ni osumnjičen za krađu oružja, a kamoli optužen ili u trenutku otkrića krađe smijenjen, prije mjesec dana o tom se razgovaralo i na sjednici Nacionalnog vijeća za praćenje Strategije suzbijanja korupcije. Sjednica je bila zatvorena za javnost pa se doznalo tek da je glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić rekao tj. složio se da je teško zamisliti gori slučaj krađe u normalnoj zemlji.

Ako je tako, zar nije netko trebao biti razriješen jer, ako ništa drugo, u suprotnom se stvara dojam da je krađa oružja bila pod visokim pokroviteljstvom... Taj stav dodatno potkrepljuje redoslijed istražnih radnjih, ali i to što se USKOK i danas ovom krađom ne želi baviti. Kako bilo, smjene nakon napisa o imovinskim karticama te njihov izostanak nakon otkrića krađe oružja zorno svjedoče o poimanju odgovornosti.

Međutim, na smjenama se ne bi smjelo stati, već bi nadležne institucije - prije svega poreznici - odmah nakon sumnji u “raskorak” prijavljene imovine i prihoda trebali izvijesti postoji li ili ne “zdravo” pokriće. Ovako, nikome nije jasno jesu li smijenjeni za to što su prikrili ili su uistinu šlampavo prijavljivali imovinu. A kada bi institucije tako radile, onda imovinske kartice ne bi nam ni trebale...

Označeno u