Zlatna ulja obitelji Patrčević: Za kvalitetu su važni svi koraci u proizvodnji i preradi

| 18.5.2020. u 16:40h | Objavljeno u Aktualno

Dodijeljena zlatna medalja za bučino ulje na prestižnom svjetskom natjecanju Monde Selection u Bruxellesu, a na kojem je bilo prijavljeno više od 3.200 proizvoda iz više od 100 država, vjetar je u leđa obitelji Patrčevići iz Strmca Podravskog koji se bave proizvodnjom bundeva.

Posao koji su Ivan i Anica Patrčevići pokrenuli davne 1996. godine, izvozeći prvotno bučine koštice u Austriju, danas se razvio u zaokruženi proces pa sinovi Matija i Danijel brinu o uljari koja je u pogonu od 2002., a dugogodišnje iskustvo i marljivost doveli su do toga da danas njihova bučina ulja osvajaju visoke ocjene na domaćim i stranim natjecanjima.

- Naše je ulje bilo šampion 2018. godine na izložbi Alpe – Adria u Varaždinu, osvojili smo zlato 2019. godine u Klagenfurtu i sada zlatnu medalju za kvalitetu na 59. svjetskom natjecanju u Bruxellesu. Čekamo još rezultate uzoraka koje smo poslali na ocjenjivanje u Pariz - kaže Matija Patrčević, dodajući da im puno znače takvi rezultati.

- Poznato je koliko su cijenjena hrvatska maslinova ulja, ali uspjeli smo se izboriti da i bučina ulja postanu prepoznatljiva – dodaje Matija, a koji je ujedno i predsjednik udruge Varaždinsko bučino ulje.

Obitelj danas ima bundeve zasađene na oko 40 hektara površine, od čega je dio u zakupu, a imaju i dosta koperanata s kojima surađuju.

- Godišnja proizvodnja bundeva nam je oko 200 hektara, a od toga se, ovisno o vremenskim prilikama, dobi od 80 do 100 tona suhih koštica od čega dio ide u preradu za ulje, a dio se prodaje.

Što u obitelji kažu, a da bi se postigla kvaliteta ulja, čitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...