Zbog zahtjevnog "preokreta", Bakić preuzeo vođenje Varteksa

vv / zse | 16.1.2019. u 00:24h | Objavljeno u Aktualno

Nadzorni odbor Varteksa na je u utorak prihvatio je ostavku dosadašnjeg predsjednika Uprave Ivana Perkovića  te na poziciju predsjednika Uprave imenovao većinskog vlasnika i dosadašnjeg predsjednika Nadzornog odbora Nenada Bakića, koji je kako se navodi na ZSE,   imenovan privremeno, odnosno  do  kraja godine, dok drugi član  Uprave ostaje Paško Vela, koji će biti zadužen za proizvodnju, nabavu i restrukturiranje.

Perković, koji je Varteks vodio tek nešto više od tri mjeseca, odlučio je nastaviti svoju karijeru izvan varaždinske kompanije koja mu se zahvalila na „značajnom doprinosu u provođenju više različitih  projekata predviđenih planom restrukturiranja za 2018. godinu, koji su se odnosili na uštedu u nabavi i potrošnji energije, optimizaciju broja zaposlenih, kanala nabave i drugih procesa  te uspostavljanje čvršće suradnje sa inozemnim partnerima s posebnim fokusom na modernizaciju proizvodnje“.

Puni efekti projekata, kako su uvjereni u Varteksu, bit će vidljivi već u 2019. godini.

-Nadzorni odbor je, posebno kroz svoj Odbor za razvoj i strategiju, do sada bio aktivno
uključen u dinamizaciju modnog i maloprodajnog i ukupno tržišnog pristupa Varteksa. Kompanija ima izrazito velike naslijeđene probleme uslijed višedesetljetnog propadanja. Iako ćemo i dalje nastaviti raditi uslužne poslove za Hugo Boss, J.Lindeberg i druge kompanije, vidimo priliku da uspijemo u transformaciji upravo reetabliranjem tržišne pozicije  vlastitog branda VARTEKS, osloncem na vrhunsku kvalitetu proizvodnje zasnovane na stoljetnoj tradiciji i vrhunskim m aterijalima, ali sada i s puno aktivnijim modnim pristupom, poručio je Bakić, naglašavajući da će „osnaživanje modne i maloprodajne pozicije Varteksu omogućiti da postane  stožerna kompanija hrvatske tekstilne i srodnih industrija, kako bi mogao prihvatiti eventualni višak radne snage koji bi se mogao dogoditi jer tu branšu u Hrvatskoj čekaju još teži dani“.

Varteks je, kako je Bakić ustvrdio prilikom nedavna izložbe povodom 100. godina rada Varteksa, ostvario oko 800 milijuna kuna gubitaka u zadnjih desetak godina.

-Prioritet Društva u ovom trenutku je potpuna financijska stabilizacija, povećanje produktivnosti, povećanje plaća i povećanje broja radnika.  Ovako zahtjevan preokret traži da se potpuno uključim u poslovanje kompanije, objašnjava svoj angažman  Bakić, dodajući da će Varteks uskoro javnosti predstaviti „niz atraktivnih kolekcija od kojih neke beskompromisno najviše kvalitete te nekoliko novih atraktivnih inicijativa“.