Zbog pojave ptičje gripe u Hrvatskoj, ministarstvo podsjeća na obaveze uzgajivača peradi Foto: VV arhiva / ilustracija

Zbog pojave ptičje gripe u Hrvatskoj, ministarstvo podsjeća na obaveze uzgajivača peradi

Varaždinske vijesti | 22.11.2020. u 08:01h | Objavljeno u Aktualno

Nakon potvrde prisutnosti virusa influence ptica podtipa H5N8 na farmi purana na području Koprivničko-križevačke županije, u petak 20. studenoga održana je prva sjednica Nacionalnog kriznog stožera.

>> Na farmi u Koprivničko-križevačkoj županiji potvrđena ptičja gripa

Prvi sastanak Stručnog tijela održan je 19. studenoga, na kojem su razmijenjena mišljenja i usuglašene smjernice za postupanje po pitanju pojave influence ptica u Hrvatskoj. Osim osnivanja Nacionalnog kriznog stožera i Stručnog tijela za kontrolu i suzbijanje influence ptica na području Republike Hrvatske, osnovan je i Lokalni krizni stožer za područje Koprivničko-križevačke županije čija je zadaća koordiniranje kontrole i suzbijanja influence ptica na lokalnoj razini.

Iz Ministarstva poljoprivrede podsjećaju da su odmah po postavljanju sumnje na prisutnost influence ptica poduzete sve mjere u skladu s Pravilnikom o mjerama za suzbijanje i kontrolu influence ptica kako bi se spriječilo širenje virusa na druge farme i spriječili kontakti sa zaraženom farmom. Provođenje mjera na zaraženoj farmi je u tijeku i podrazumijeva eutanaziju sve peradi zatečene na farmi, a eutanazija se provodi pod nadzorom Veterinarske inspekcije Državnog inspektorata Republike Hrvatske.

- Osim mjera na farmi, određeno je „ugroženo i zaraženo područje“ te će se sukladno tome po objavi Naredbe o provođenju mjera na zaraženom i ugroženom području dodatno odrediti mjere koje će se provoditi na tom području - napominju iz ministarstva.

Podsjetili su i da su Naredbom o mjerama za sprječavanje pojave i širenja influence ptica na području Republike Hrvatske, koja je na snagu stupila 17. studenoga, propisane mjere koje obavezuju sve uzgajivače peradi na području cijele Hrvatske.

Sukladno Naredbi, između ostalog, na području Republike Hrvatske obavezno je držanje peradi i pernate divljači u uzgoju u ograđenim prostorima na način da je onemogućen svaki kontakt s divljim pticama.

Obveze za posjednike koji drže perad:
- obvezno redovito pratiti zdravstveno stanje peradi, pernate divljači i ptica u zatočeništvu,
- obvezno prijaviti ovlaštenoj veterinarskoj organizaciji pojave znakova bolesti i/ili uginuća kako bi se provelo uzorkovanje i time omogućilo rano otkrivanje infekcije,
- za posjednike peradi s 5 000 i više jedinki propisane su minimalne biosigurnosne mjere koje su dužni redovito provoditi u skladu s Naredbom o mjerama zaštite zdravlja životinja od zaraznih i nametničkih bolesti i njihovom financiranju u 2020. godini (Narodne novine broj 7/20).

U peradi oboljele od influence ptica javljaju se sljedeći klinički znakovi bolesti:
- iznenadna uginuća bez kliničkih znakova bolesti,
- potištenost, nakostriješenost perja, kašalj, šmrcanje, sinusitis, disanje na otvoreni kljun, cijanoza kreste i podbradnjaka,
- sitna točkasta krvarenja po sluznicama te potkožna krvarenja uočljiva u perjem nepokrivenim područjima nogu,
- značajan pad nesivosti i valivosti te loša kvaliteta ljuske jajeta,
- živčane smetnje (grčevi, kretnje u krug, paraliza, otežano kretanje),
- krvarenja krijeste i podbradnjaka.

Iz ministarstva pozivaju sve posjednike peradi da se pridržavaju propisanih mjera te da svaku sumnju na pojavu simptoma bolesti prijave ovlaštenim veterinarskim organizacijama na svojem području.

- Zbog velikog interesa javnosti, ponavljamo da prisutni virus pripada podtipu H5N8 za koji do sada nije utvrđeno da uzrokuje zarazu u ljudi, odnosno da ima zoonotski potencijal - priopćili su iz Ministarstva poljoprivrede.