Zbog kotlovnice, okupili se svi iz varaždinske gradske vlasti

vv / grad varaždin | 4.10.2019. u 15:37h | Objavljeno u Aktualno

Gradonačelnik Ivan Čehok u petak je održao konferenciju za novinare povodom službenog puštanja u rad nove kotlovnice u stambenoj zgradi u Ulici Miroslava Krleže 1a.

k_SC6980.jpg

Konferenciji su prisustvovali i predsjednik Gradskog vijeća Grada Varaždina Damir Habijan, zamjenik gradonačelnika Zlatan Avar, direktor Vartopa Zdravko Rogina, direktor Varkoma Željko Bunić te gradski vijećnici Davor Patafta i Mario Lešina. Kotlovnicom upravlja gradska tvrtka Vartop Varaždin, a izgrađena je u sklopu pilot projekta vrijednosti 3,4 milijuna kuna za koji je radove izvela tvrtka TEMING d.o.o. iz Kućan Marofa.

_E_SC6859.jpg

Gradonačelnik je istaknuo kako želi da ovaj pilot projekt država prihvati kao model za cijelu Hrvatsku te da se uključi i financijski potakne, odnosno subvencionira izgradnju novih kotlovnica. „Stanari ove zgrade složili su se da, u partnerstvu s Gradom Varaždinom i Vartopom, uđu u ovaj pilot projekt. Vrijednost investicije je oko 4 milijuna kuna s PDV-om. Građani će od toga snositi samo onaj dio troškova koji se tiče radova u njihovom stanu. Stanarima bi trebali računi pasti, a jednako tako će se uštedjeti na cijeni toplinske energije za Vartop oko 40 posto. Naravno, mi ćemo u sljedećih nekoliko godina pratiti koja je točno ušteda. Ovaj pilot projekt želimo preslikati i na ostale zgrade i već su se oko toga javili stanari susjedne zgrade ovdje u Vukovićevoj, a i druge zgrade koje imaju svoju kotlovnicu. Tu su još i zgrade koje imaju zajedničke kotlovnice i gdje treba vidjeti na koji način i njima dati subvenciju da mogu uštedjeti. U ovoj zgradi su troškovi bili iznimno visoki i srećom su se stanari uspjeli dogovoriti. Grad može pomoći i biti pri ruci građanima te i financijski dati subvencije ako se svi stanari slože. Ne možemo financijski ulagati gdje sami stanari nisu složni oko izvođenja takvih radova.“ – rekao je gradonačelnik Ivan Čehok.

_ESC7002.jpg

Direktor Vartopa Zdravko Rogina najavio je da ovakve projekte planiraju za još 19 zgrada u Varaždinu i već su krenuli u dobivanje suglasnosti od stanara. „Uštede bi u prosjeku bile između 20 i 25 posto, a stanari bi dobili kompletno nove kotlovnice. Stare kotlovnice imaju preko 40 godina i potrebno ih je zamijeniti.“ – napomenuo je Zdravko Rogina.