Vlada predstavila nove mjere, ministri plaću za ožujak doniraju na račun "za potres"

J.Š./Varaždinske vijesti | 24.3.2020. u 14:35h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Zbog krize izazvane koronavirusom Vlada je donijela paket gospodarskih mjera za pomoć radnicima, poduzetnicima i gospodarstvu, a na konferenciji za novinare u Banskim dvorima, tim povodom, okupljenima se obratio premijer Andrej Plenković koji je istaknuo da se u ovakvim uvjetima moramo pripremiti za tešku bitku jer se nalazimo pred puno većom krizom od one 2008. Istaknuto je da je prioritet sačuvati svako radno mjesto, a zbog čega je Vlada prošli tjedan izašla s prvom fazom gospodarskih mjera.

- Najvažnije je da sačuvamo gospodarsku aktivnost - pojasnio je Plenković, dodajući kako je sada pred nama bitka za sačuvanje radnih mjesta, te da će Vlada svoje mjere prilagođavati situaciji, piše Jutarnji list.

Premijer je istaknuo kako su danas otvorena i dva računa ministarstva financija, jedan za koronavirus, te jedan za posljedice potresa gdje svaki građanin može donirati dio sredstava. Također, donacijama će se pridružitit i ministri.

-Ići ćemo u rezanje svih troškova koji nisu nužni na rashodovnoj strani. Sve ove naše mjere su pripremljene na jedinstven i cjelovit način, osmišljenje su kao koncept pristupa za ovu prvu inicjalnu fazu. Mi ćemo našu plaću donirati za ožujak donirati na račun za Zagreb, kazao je Plenković.

Od Vladinih mjera izdvojio je tri horizontalne mjere namijenje pomoći gospodarstvu - beskamatnu odgodu javnih davanja poduzetenicima s poteškoćama.

- To znači, nema poreza na dohodak, na dobit, doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje -  rekao je, dodajući da je to mjera za prva tri mjeseca i po potrebi još tri mjeseca te ne znači da će to biti kraj.

Druga mjera je usmjerena očuvanju zaposlenosti - financiranje 100 posto troška neto minimalne plaće po zaposlenom dok kao treću izdvojio je mjeru usmjerenu mikro, malim i srednjim poduzetnicima i koja se odnosi na kredite za likvidnost i radni kapital, uz poček od 12 mjeseci i vrlo nisku kamatu stop, prenosi Jutarnji.

- Mi ćemo osiguravati mjere za financiranje gospodarstva. Već smo kazali da ćemo na rashodnoj strani proračuna ići u rezanje svih troškova, apsolutno svih koji nisu nužni i nastojati uključiti sve mjere i sredstva koja su nam na raspolaganju kao članici Europske unije - rekao je premijer, iznoseći kako će Hrvatskoj za potrebe likvidnosti države žurno biti na raspolaganju dodatnih 240 mlijuna eura, odnosno 1,8 milijardi kuna.

Ponovio je da Hrvatska ovu krizu, za razliku od ranijih, dočekuje sa stabilnijom i otpornijim gospodarstvom nego prije. Istaknuo je i kako je potrebno brzo, promišljeno i odlučno donositi odluke radi zaštite sugrađana, društva i gospodarstva te kako će se mjere pomoći gospodarstvu prilagođavati sukladno razvoju situacije.