Strategija HDZ-a: Očuvanje sela jačanjem malih i srednjih obiteljskih gospodarstava

vv | 5.5.2017. u 15:11h | Objavljeno u Aktualno

Zajedno s državnim tajnikom Ministarstva poljoprivrede Tugomirom Majdakom i Mladenom Jakopovićem, kandidatom HDZ-a i HSLS-a za zamjenika varaždinskog župana, članovi Županijske organizacije HDZ-a Varaždinske županije posjetili su najistočniji dio Varaždinske županije gdje su obišli nekoliko OPG-a i gospodrstava.

Tako su posjetili pilanu Pečenec u Velikom Bukovcu, mjestu u kojem je državni tajnik Ministarstva poljoprivrede održao i tribinu na kojoj je iznio detalje Zakona o poljoprivrednom zemljištu te Zakona o obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu.

jakopovic1

– Ministarstvo je sada, po prvi put, kao stratešku odrednicu hrvatske poljoprivrede odredio mala i srednja obiteljska gospodarstva. Tako će jedna od mjera biti davanje zemlje u zakup, a tu će OPG-i imaju prioritet. Na tome se temelji naša strategija: očuvanje sela i ruralnih sredina – istaknuo je Majdak na tribini.

jakopovic2

Ovakvu stratešku odrednicu podržao je kandidat za zamjenika varaždinskog župana Mladen Jakopović, koji je i sam vlasnik OPG-a.

 – Strategija koju je državni tajnik Majdak iznio izuzetno je važna i za našu županiju koja ima u prosjeku vrlo male parcele, a davanjem zemlje u zakup mali će OPG-i lakše doći do zemlje, rekao je Jakopović, koji je pozdravio i pojednostavljenje procedure za mjeru 6.1. i mjeru 6.3., koje su jedine iz kojih OPG-i mogu nabaviti matična stada
Osim pilane, državni tajnik je u pratnji  članova Županijske organizacije HDZ-a obišao i  proizvodnju likera OPG-a Lelak u Općini Martijanec, kao i proizvodnju mlijeka OPG-aIvana Vrtuleka u Velikom Bukovcu.

-Veseli me da su oba obiteljska poljoprivredna gospodarstva izrazila namjeru prijave na fondove EU, rekao je Tugomir Majdak koji je tijekom posjeta najavio i novi natječaj za ruralni razvoj.

jakopovic4