Raste potražnja za magarećim mlijekom, ali i prirodnom kozmetikom Foto: Krešimir Đurić

Raste potražnja za magarećim mlijekom, ali i prirodnom kozmetikom

Jelena Šaško | 25.11.2019. u 16:00h | Objavljeno u Aktualno

Iako nisu uobičajeni za naše područje i najčešće ih se može vidjeti uzduž jadranske obale, u zadnjih par godina sve se više obitelji i kod nas na sjeveru odlučuje na uzgoj magaraca i konzumiranje magarećeg mlijeka, a kojemu se pripisuju brojne dobrobiti. Slično je razmišljala prije dvije godine i mlada obitelj Tomiša iz Zamlače u općini Vidovec nedaleko od Varaždina pa se odlučila okušati u njihovu uzgoju. Prvotno radi vlastitih potreba, jer su čuli da je magareće mlijeko zdravo, a kako su imali u obitelji zdravstvenih problema, Marko (30) i Karmen (27) kupili su dva grla i nisu požalili. I da se vrijeme vrati, kažu, napravili bi isto jer magarci su predivne životinje. Vrlo pametne i umiljate, a ne kako je uvriježeno mišljenje da su tvrdoglavi i predodređeni samo za nošenje tereta.
- Prvo smo razmišljali o kupnji konja, ali je onda ipak odluka pala na magarce - kažu supružnici Timiša, dodajući da u početku nisu baš ništa znali o tim životinjama.

Danas je na njihovom poljoprivrednom gospodarstvu 14 magaraca od čega 10 ženki i četiri muška, a iza Nove godine dolazi im još šestero. Uzgoj se iz vlastitih potreba proširio jer potražnja za magarećim mlijekom, koje se prodaje po litri za 200 kuna, raste.
- Dnevno po magarici pomuzemo dva do tri decilitra mlijeka, ali koliko koja magarica da mlijeka ovisi i o njezinom stadiju laktacije. Prakticiramo najčešće jutarnju mužnju da bi nam kroz dan mladi magarci bili s majkama. Na večer ih prije mužnje odvajamo pa u jutro muzemo. Neke magarice ne izdrže do jutra pa mogu i pustiti mlijeko, a budući da već poznamo svaku magaricu, znamo kako s kojom postupiti - objašnjava Karmen, dodajući da mlijeko ne muzu prva dva-tri mjeseca i u potpunosti ga ostavljaju pulićima jer im je tada napotrebnije.
Magareće mlijeko obitelj pakira u sterilne bočice po jedan decilitar, a što je preporučena dnevna doza po čovjeku dok djeca mlađa od godine dana smiju popiti samo pola decilitra. Tako pakirano magareće mlijeko zamrzavaju te prodaju uglavnom stalnim kupcima. Decilitar tog mlijeka prodaju po 20 kuna, a kupci im se najčešće javljaju putem interneta ili po preporuci. Tada oni skupljaju kroz mjesec narudžbe i dostavljaju ih osobno na adresu kupaca.
Inače, magareće mlijeko, kažu, po sastavu je najsličnije ljudskom mlijeku. Pomaže kod problema s dišnim sustavom recimo kod bronhitisa, prehlade, upale pluća i sl. kao i kod dermatoloških problema recimo psorijaze, dermatitisa, ekcema. Osim toga, poboljšava apetit i probavu, krvnu sliku te podiže imunitet. Sadrži enzim lizozim koji je poznat kao prirodni antibiotik, a mlijeko ima 60 puta više vitamina C nego kravlje mlijeko te je bogato omega-3 masnim kiselinama. Mlijeko se lako probavlja, a mogu ga piti i bebe.
- U Italiji u nekim pedijatrijskim klinikama se koristi kao zamjena za majčino mlijeko - objašnjavaju sugovornici, dodajući da unatoč tome nije čudotvorni napitak koji djeluje preko noći.

Osim magarećeg mlijeka obitelj je krenula i u proizvodnju prirodne kozmetike pa već sada imaju nekoliko proizvoda u ponudi.
- Počela sam raditi kremu od magarećeg mlijeka s hladnoprešanim uljima, imamo lanolinsku kremu za njegu dječje kože, šampon od magarećeg mlijeka, mlijeko za tijelo, sapune i balzame za usne - kaže Karmen.

Više pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...