Raspisan javni poziv za dodjelu zajma za obrtna sredstva mikro-poduzetnicima Foto: Varaždinska županija

Raspisan javni poziv za dodjelu zajma za obrtna sredstva mikro-poduzetnicima

VV | 15.5.2020. u 13:07h | Objavljeno u Aktualno

Varaždinska županija danas je, 15. svibnja, raspisala Javni poziv za dodjelu zajma za obrtna sredstva – COVID-19. Na javni poziv se mogu javiti obrtnici, OPG-ovi, društva s ograničenom odgovornošću, jednostavni d.o.o.-i i svi ostali mikro-poduzetnici s područja Varaždinske županije koji imaju do 10 zaposlenih.

- Zbog posljedica epidemije koronavirusa, postoji velika potreba za obrtnim sredstvima i za kapitalom. Ova naša mala linija je ukupnog kreditnog volumena od 3,5 milijuna, a svi mikro-poduzetnici će moći dobiti do 50.000 kuna zajma, uz rok otplate do dvije godine i poček od tri mjeseca. Nesumnjivo je da će sredstva biti iskorištena u kratkom roku zato što je ovo jedina takva kreditna linija u Hrvatskoj. Županija daje 70 posto garancija, čime su rizici banaka znatno smanjeni. Nakon što mi potvrdimo da se radi o tvrtkama koje trebaju zajam i zadovoljavaju uvjete, kontrolu financijskog aspekta provest će Hrvatska poštanska banka, kojoj zahvaljujemo na suradnji – rekao je župan Radimir Čačić i dodao da traju intenzivni pregovori s državom s kojom se pokušava realizirati da i oni djelomično sudjeluju u jamstvima jer su potrebe za obrtnim sredstvima daleko veće.

Pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove Mladen Jakopović istaknuo je da će procedura biti jednostavna.

- Svi mikro-poduzetnici s do 10 zaposlenih mogu se javiti Županiji za dobivanje zajma za obrtna sredstva u iznosu do 50.000 kuna, uz poček od tri mjeseca tijekom kojih će kamatu subvencionirati Županija. Dajemo 70 posto jamstva putem Garancijske agencije Varaždinske županije, a za ostatak sredstava pokriva sam poduzetnik sa zadužnicom. Procedura će biti vrlo kratka, zainteresirani mikro-poduzetnik treba popuniti obrazac e-putem, a ostalu dokumentaciju potrebnu za realizaciju zajma dostavit će HPB-u, putem GARA-e. Napominjem da ovo nije zajam za investicijska sredstva, nego za obrtna, a interes je velik – rekao je pročelnik Jakopović.

Predsjednik Obrtničke komore Varaždinske županije Mario Milak je zahvalio Varaždinskoj županiji što je uz obrtnike.

- U županiji je 2.888 obrta, a od početka epidemije koronavirusa nije izgubljen niti jedan obrt i vlasnici nisu otpuštali svoje ljude. Varaždinska županija je bila prva na liniji pomoći, a bespovratnih 3.000 i 5.000 kuna puno im je značilo jer su tek sada počeli raditi. Naši obrti nisu veliki, ali su izdržljivi i čvrsti, tako da zahvaljujem Županiji na pomoći – istaknuo je Milak.

Za bespovratnu pomoć iz Fonda solidarnosti stiglo je više od 700 zahtjeva, a oko 600 ih zadovoljava uvjete. Dosad je odobreno 530 zahtjeva, a pomoć je već isplaćena za 430 obrtnika, od čega ih je 207 iz Varaždina. – Utvrdilo se ono što smo očekivali, Grad Varaždin nije imao nikakve isplate prema obrtnicima. Drago mi je što je ta mjera pogođena u potpunosti – zaključio je župan Čačić.

Do on-line predzahtjeva za dodjelu obrtnih kreditnih sredstava možete OVDJE

Označeno u